IBC-containers; voor het opslaan en vervoeren van vloeistoffen

1 maart 2022

Een Intermediaire Bulk Container, vaak IBC-container genoemd, wordt over het algemeen ingezet voor het opslaan en vervoeren van verschillende type vloeistoffen. De naam geeft het al aan, ze zijn uitermate geschikt voor grote hoeveelheden vloeistoffen, zoals water, grondstoffen en chemicaliën. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

 

Algemeen

en IBC-container bestaat uit een soort tank, die gemonteerd is op een houten-, kunststof- of stalen pallet. Met een heftruck of palletwagen kan de container gemakkelijk verplaatst worden. De containers zijn over het algemeen gemaakt van een kunststof materiaal, High Density Polyethyleen, wat omgeven is door een roestvrije kooiconstructie. Aan de bovenkant bevindt zich een vuldop (150, 225 of 400 mm) en aan de onderzijde een uitloop met aftapkraan om vloeistoffen zo makkelijk vrij te kunnen laten. Hier kunt u eventueel een kogeltapkraan of vlinderklepkraan op aansluiten. Daarnaast kunt u gebruik maken van diverse adapters om aan te sluiten op de uitloopkraan, zodat u vervolgens verschillende aansluitingen en kunt gebruiken.
Standaard worden de IBC-containers geleverd met een naturel kleurige blaas, maar ze zijn ook leverbaar in andere kleuren zoals transparant (wit) en zwart. De inhoud van IBC-containers variëren van 450 liter tot 3000 liter, waarbij de 640 en 1000 liter de meest voorkomende variant is. Zoals eerder aangegeven zijn de containers uitermate geschikt voor vloeistoffen, maar ook voor korrel- en poedervormige ingrediënten zijn de containers zeer geschikt.

IBC_voorraad.jpg

 

 

Certificeringen voor IBC-containers

IBC-containers worden veel gebruikt als verpakkingsmiddel. Hiervoor zijn bepaalde uitvoeringen gemaakt, die geschikt zijn om voedingsmiddelen in op te kunnen slaan. Als u bijvoorbeeld water of voedingsmiddelen gerichte grondstoffen wilt opslaan, kies dan voor een exemplaar die beschikt over een Food Grade keuring. Deze materialen zijn goedgekeurd voor direct contact met voedsel.

 

Naast containers met een Food Grade keuring, zijn er ook uitvoeringen met een UN-keurmerk. Dit keurmerk heeft u nodig wanneer u gevaarlijke stoffen gaat vervoeren. Gevaarlijke stoffen worden onderverdeeld in drie groepen. Zeer gevaarlijke stoffen (groep I) gevaarlijke stoffen (groep II) en minder gevaarlijke stoffen (groep III). Afhankelijk van de groep waarin de stoffen zich bevinden, geld er eisen aan het transport. Een UN-typegoedkeuring bevestigt dat de verpakking aan diverse tests is onderworpen en geschikt is bevonden voor het vervoer van gevaarlijke (vloei)stoffen. Het keurmerk dient dan ook duidelijk zichtbaar te zijn op de verpakking.
Om gevaarlijke stoffen te kunnen vervoeren moet voldaan worden aan de ADR-regeling. Ook wel bekend als Accord Européen relatif au transport des marchandises dangereuses par route. Het ADR is een verdrag voor het internationaal vervoeren van gevaarlijke goederen over wegen. Het verdrag omvat onder andere eisen voor:

  • - criteria voor gevaarsindeling van gevaarlijke goederen
  • - vervoersvoorwaarden
  • - eisen aan verpakkingen en tanks
  • - procedures voor de verzending, inclusief etikettering en documentatie

De geldigheid van een UN-keurmerk kan onbeperkt zijn, maar hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Daarnaast verschilt het per land hoe lang zo’n toelatingscertificaat geldig is. In Nederland, België en Duitsland is het onbeperkt geldig, maar in Frankrijk en Engeland is dit maar vijf jaar. Om die onbeperkte geldigheid van een certificering te behouden, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden. Zo moet de verpakking jaarlijks gecontroleerd worden, mogen er geen wijzigingen aangebracht worden aan het product en wanneer er wijzingen plaatsvinden in de wetgeving die van toepassing zijn op het product, heeft dit ook effect.

 

 

 

 

 

 

ibc-containers_un.png

 

 

 

 

 

 

Nieuw, refurbished en gebruikt

Wanneer u een IBC-container wilt aanschaffen, kunt u kiezen voor een nieuw, refurbished of gebruikt exemplaar. Een refurbished container is in feite ook een gebruikte, maar het verschil is dat hier een nieuwe blaas in is gezet. Hierdoor is de tank net zo schoon als wanneer u een nieuwe aanschaft en daarom ook geschikt voor drinkwater of voor vee. Wanneer u een gebruikte container aanschaft, die niet gereinigd is, kunt u dit gemakkelijk zelf doen met water en afwasmiddel. Let dan wel op dat deze tank niet geschikt is voor drinkwater of vee, omdat er mogelijk nog chemicaliën in kunnen zitten. Bij Kruizinga werken wij met nieuw, gebruikte en refurbished IBC-containers. Kruizinga koopt gebruikte IBC-containers op die in sommige gevallen ook beschikken over een een UN-keurmerk. Na een grondige inspectie komen ze weer online te staan voor wederverkoop. Zo kunt u ook bij IBC-containers niet alleen kiezen voor nieuw, maar ook voor hergebruik en draagt u bij aan een circulaire economie.


Lees meer..

Hoe werkt circulariteit?

24 mei 2022

Lees het volledige bericht

In zes stappen naar een veilige werkomgeving

12 mei 2022

Lees het volledige bericht

De onverwachte gevaren in een magazijn

29 maart 2022

Lees het volledige bericht