IBC-containers; voor het opslaan en vervoeren van vloeistoffen

1 maart 2022

Een Intermediaire Bulk Container, vaak IBC-container genoemd, wordt over het algemeen ingezet voor het opslaan en vervoeren van verschillende type vloeistoffen. De naam geeft het al aan, ze zijn uitermate geschikt voor grote hoeveelheden vloeistoffen, zoals water, grondstoffen en chemicaliën. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

 

Wat is een IBC-container? 

Een IBC-container is een soort tank, die gemonteerd is op een houten-, kunststof- of stalen pallet. Zodat u de container makkelijk verplaatst met heftruck of palletwagen. De containers zijn over het algemeen gemaakt van het kunststof materiaal: High Density Polyethyleen. De tanks zijn beschermd door een roestvrije kooiconstructie.

 

Aan de bovenkant van de tank bevindt zich een vuldop van 150, 225 of 400 mm. En aan de onderzijde een uitloop met aftapkraan waarmee u de vloeistof makkelijk kan aftapp. U kunt hier ook een kogeltapkraan of vlinderklepkraan op aansluiten. Daarnaast kunt u diverse adapters aansluiten op de uitloopkraan. Zo kunt u vervolgens verschillende aansluitingen gebruiken.

Standaard leveren we IBC-containers met een naturel kleurige blaas. Ze zijn ook leverbaar in andere kleuren zoals transparant (wit) en zwart. De inhoud van IBC-containers variëren van 450 liter tot 3000 liter, waarbij de 640 en 1000 liter de meest voorkomende variant is. De containers zijn uitermate geschikt voor vloeistoffen en voor korrel- en poedervormige ingrediënten.

IBC_voorraad.jpg

 

 

Certificeringen voor IBC-containers

IBC-containers worden veel gebruikt als verpakkingsmiddel. Er zijn bepaalde uitvoeringen, die geschikt zijn om voedingsmiddelen in op te slaan. Als u bijvoorbeeld water of grondstoffen voor voedingsmiddelen wilt opslaan, kiest u voor een exemplaar die beschikt over een Food Grade keuring. Deze materialen zijn goedgekeurd voor direct contact met voedsel.

 

UN- Keurmerk

Daarnaast zijn er ook uitvoeringen met een UN-keurmerk. Dit keurmerk heeft u nodig wanneer u gevaarlijke stoffen vervoert. Gevaarlijke stoffen worden onderverdeeld in drie groepen.

  • - Zeer gevaarlijke stoffen (groep I)
  • - Gevaarlijke stoffen (groep II)
  • - Minder gevaarlijke stoffen (groep III).

 

Afhankelijk van de groep waarin de stoffen zich bevinden, zijn er eisen aan het transport gesteld. Een IBC-container met UN-type goedkeuring is aan diverse tests onderworpen en geschikt bevonden voor het vervoer van gevaarlijke (vloei)stoffen. Het keurmerk moet dan ook duidelijk zichtbaar zijn op de verpakking. 

 

De geldigheid van een UN-keurmerk kan onbeperkt zijn, maar hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Daarnaast verschilt het per land hoe lang zo’n toelatingscertificaat geldig is. In Nederland, België en Duitsland is het onbeperkt geldig, maar in Frankrijk en Engeland is dit maar vijf jaar.

 

Om die onbeperkte geldigheid van een certificering te behouden, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden. Zo moet de verpakking jaarlijks gecontroleerd worden, mogen er geen wijzigingen aangebracht worden aan het product en wanneer er wijzingen plaatsvinden in de wetgeving die van toepassing zijn op het product, heeft dit ook effect.

 

ADR-regeling

Om gevaarlijke stoffen internationaal te vervoeren moet het materiaal voldoen aan de ADR-regeling. Ook wel bekend als Accord Européen relatif au transport des marchandises dangereuses par route. Het ADR is een verdrag voor het internationaal vervoeren van gevaarlijke goederen over wegen. Het verdrag omvat onder andere eisen voor:

  • - criteria voor gevaarsindeling van gevaarlijke goederen
  • - vervoersvoorwaarden
  • - eisen aan verpakkingen en tanks
  • - procedures voor de verzending, inclusief etikettering en documentatie

 

 

 

ibc-containers_un.png

 

 

 

 

Nieuw, refurbished of gebruikt?

Wanneer u een IBC-container wilt aanschaffen, kunt u kiezen voor een nieuw, refurbished of gebruikt exemplaar. Een refurbished container is in feite ook gebruikt, maar het verschil is dat hier een nieuwe blaas in is gezet. Hierdoor is refurbished tank net zo schoon als wanneer u een nieuwe aanschaft. En daarom ook geschikt voor drinkwater of water voor vee.

 

Wanneer u een niet gereinigde gebruikte container aanschaft, maakt u dit gemakkelijk schoon met water en afwasmiddel. De tank is dan niet geschikt voor drinkwater. Ook niet voor vee. Dit omdat er nog resten chemicaliën in kunnen zitten.

 
Bij Kruizinga koopt u nieuwe, refurbished en gebruikte IBC-containers plus toebehoren. Alle gebruikte containers komen na een grondige inspectie online zodat u ze voordelig kunt kopen. Een ander voordeel van een gebruikte IBC-container is dat u bijdraagt aan een circulaire economie.

 


Lees meer..

Valkuilen bij intern transport: hoe kunt u ze voorkomen?

28 november 2022

Lees het volledige bericht

In 4 stappen uw magazijn voorbereid op Black Friday!

11 november 2022

Lees het volledige bericht

Topdrukte in uw magazijn! Bent u voorbereid?

10 oktober 2022

Lees het volledige bericht