Interview met solar team Eindhoven

Kruizinga.nl stelt hoge prioriteit aan duurzaam zijn, daarom bieden wij gebruikte producten aan, verhuren wij producten en is opkoop mogelijk. Wij steunen graag bedrijven die dezelfde visie hebben als Kruizinga.nl. Daarom sponsoren wij Solar team Eindhoven, dit is een mooi initiatief met een prachtig doel voor ogen. Wij (Joost & Ismay) zijn uitgenodigd door Solar team Eindhoven om te komen kijken hoe ze gebruik maken van onze sponsoring. Hieronder leest u het interview wat wij hebben gevoerd met Kjell.

Gepubliceerd op 1 juli 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

 

 

 

 

 

Zijn jullie allemaal bekent met Kruizinga.nl?

Iedereen hier op de werkplaats weet wie Kruizinga.nl, we hebben natuurlijk producten van jullie en wij kennen onze sponsoren. De radiocampagne van Kruizinga.nl is iedereen ook bekend mee, die heeft iedereen al voorbij horen komen. Ik moet zeggen dat we wel meer alert zijn op onze sponsoren en hun reclame-uitingen, het valt meer op denk ik. Ik weet namelijk niet of reclame op de radio mij was opgevallen/ bijgebleven als jullie geen sponsor van ons waren.

 

Waar zouden jullie ons verwachten?

Ik denk dat ik reclame van Kruizinga.nl ergens zou verwachten op plekken van transport en magazijnen, op billboards bij industrieterreinen bijvoorbeeld. Radio vind ik ook een goed middel, tv lijkt mij ook een mooie optie alhoewel dit erg duur is natuurlijk. Ik denk wel dat Kruizinga.nl vooral in de techniek moet blijven promoten.

 

solar_team_foto3

 

 


Hoe kom je in aanmerking als student om hieraan mee te werken?

Wij stellen vacatures op en plaatsen die online. In de maand februari zijn we begonnen met het zoeken naar een team dat kon beginnen in september. Om hieraan mee te werken heb je niet per se universiteit of HBO nodig, als je maar gepassioneerd en gedreven bent. Wij vinden het belangrijk hoe je dingen oppakt en met verschillende scenario’s omgaat.

Het begin van dit project stond er 40uur voor iedereen in de week. Maar nu omdat we aan het einde zitten van het project zitten we al gauw op ruim 50 uur in 6 dagen per week. We zorgen er wel voor dat iedereen 1 dag in week vrij heeft, die rust heeft iedereen zeker nodig.

 

Wij zijn wel heel flexibel, wanneer iemand energie mist of een dag heeft waarop het moeizamer gaat maken we er geen probleem van als diegene bijvoorbeeld rond 3 uur middags naar huis gaat. En dit is een heel belangrijk aspect, iedereen de ruimte geven om zo productief mogelijk te laten werken.

Wanneer de 1e deadlines eraan kwamen zijn we dus meer uren gaan maken om de deadlines ook te halen. Maar zoals ik al aangaf heerst hier een open sfeer, er is geen wedstrijdje wie de meeste uren maakt.

 


 

Hoe werven jullie sponsoren?

Wij zijn zelf best actief in het werven van sponsoren. Mijn collega’s Kevin en Charlot houden zich hier vooral mee bezig en ik (Kjell) ondersteun ze hierin waar nodig. Charlot houdt zich vooral bezig met producten zoals meubelhondjes (dolly’s), werktafels en palletwagens die wij allemaal van Kruizinga.nl gesponsord hebben gekregen.

 

Soms worden wij zelf benaderd door bedrijven die ons voorbij zien komen op bijvoorbeeld sociale media. Als dit gebeurt kijken wij hier wel kritisch naar. Wij willen ervan verzekerd zijn dat het goed voelt en dat het van beide kanten komt willen wij in zee gaan met de sponsor. Wij doen geen dingen waar wij niet volledig achter staan en gaan geen relatie aan als we het idee krijgen dat bedrijven dit doen voor puur eigenbelang.

 

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om ons project te sponsoren. Dit kan bijvoorbeeld in manuren, bedrijven kunnen ons helpen door onderdelen in elkaar te zetten, goederen, bedrijven willen ons spullen en machines lenen en geld. De werkplaats waar wij het hele project bouwen is bijvoorbeeld ook gesponsord, we hebben officieel een halfjaar contract gekregen maar aan beide kanten tonen we flexibiliteit. Dus wij worden er gelukkig niet zomaar uitgegooid.

 

solar_team_foto2

 


Wat is precies jullie hoofddoel?

Ons hoofddoel is het inspireren van de markt en de maatschappij, wij willen iedereen mee laten gaan met de transitie naar een duurzaam alternatief. Om deze transitie in de maatschappij te bewerkstelligen organiseren wij veel evenement, om het stuk bewustwording te creëren. Wij gaan bijvoorbeeld naar middelbare scholen om ons hele proces te laten zien in de hoop om leerlingen enthousiast te maken voor techniek. Deze evenementen zijn volgens ons belangrijk om leerlingen op vroege leeftijd kennis te laten maken met techniek en hoe elektriciteit ons kan helpen in de toekomst.

 

Zien jullie het bedrijf/ proces als duurzaam en groen?

Ons hele project heeft gedachte om zo duurzaam en groen mogelijk bezig te zijn, wij willen tenslotte dat de benzine aangedreven motors verdwijnen. Dus wij proberen in ons traject zo duurzaam mogelijk te werken, daarom vinden wij het heel belangrijk om bijvoorbeeld producten te lenen/ huren. Maar je ontkomt er niet aan om soms minder duurzaam aan het werk te zijn. Wij kunnen dus helaas niet alles zo duurzaam mogelijk produceren.

 

Zijn jullie bezig met waterstof?

Los van dit project ben ik zeker bezig met waterstof, ik denk namelijk dat ook waterstof de toekomst heeft, met nadruk op ook. Ik denk namelijk dat een combinatie van elektrische voertuigen en waterstof voertuigen de toekomst is. Aan de infrastructuur kun je bijvoorbeeld zien dat dit al gebeurt. Als je kijkt naar Groningen, die stad is heel erg bezig met waterstof en past daar haar infrastructuur op aan. Terwijl Eindhoven zich focust op elektrische voertuigen en dat zie je dan weer terug in de stad.

 

Hoe kijk je tegen het idee circulariteit aan? Wat is je gedachte hierbij?

Ik ben erg fan van gebruikte goederen en het opkopen van gebruikte goederen. Ik hou niet van de weggooi cultuur die al een tijdje heerst, vaak zijn de goederen nog perfect en kunnen makkelijk een tweede leven krijgen. Ook de gedachte dat we alles maar moeten hebben vind ik niet goed, het is veel beter als we spullen van elkaar kunnen gebruiken en lenen. Ik vind ook dat het normaler moet worden om spullen te huren, op deze manier voorkom je dat spullen niet meer gebruikt worden en er steeds maar meer geproduceerd moet worden. Circulariteit vind ik een mooie gedachte en zou sterker doorgezet moeten worden op alle verschillende niveaus in de maatschappij.

 

Zijn jullie actief in het bewust maken van bedrijven om groen te gaan?

Wij proberen wel om bedrijven bewust te maken om groener te werken, alleen ligt onze focus op de scholen. Daar ligt de toekomst en daarom zijn wij erg gedreven om daar bewustwording te creëren. Wij hopen dat we de kans hebben om te laten zien aan bedrijven dat er meer mogelijk is door middel van evenementen en vanuit daar hopen we dat bedrijven daarin meegaan. Alleen hebben wij op dit moment niet de tijd om daar expliciet op te promoten.

 

Wat is de grootste uitdaging tijdens dit project?

De grootste uitdaging is om alles naast elkaar te laten lopen. We doen veel verschillende onderdelen tegelijkertijd en daarbij is communicatie heel belangrijk. Hoe verloopt het proces en waar zitten de uitdagingen en waar gaat het minder goed dan verwacht, soms is het wat lastig maar het komt altijd goed! En wanneer er iets niet goed loopt dan gaan we samen met het team rond de tafel om vanuit daar de pijnpunten te analyseren en passende oplossingen te vinden.

 

Hoe heeft COVID19 jullie project beïnvloed?

Helaas heeft corona heel veel invloed gehad op het geheel. Gelukkig hebben wij als team elkaar nog goed kunnen leren kennen. Daarna moesten we helaas al snel over op online werken. Door deze methode te gebruiken kwamen we erachter dat communicatie soms wel een issue was. Je moest veel gestructureerd werken en we zaten veel achter ons beeldscherm, dit heeft zeker 2 à 3 maanden geduurd. Dit bracht zeker wat moeilijkheden met zich mee maar we hebben gelukkig niet echt vertraging opgelopen. Het was een aparte en ongekende manier van communicatie maar het heeft gelukkig allemaal goed uitgepakt. De kanttekening die ik wil plaatsen is dat bedrijven problemen had met leveren van producten, waarbij wij onze planning moesten aanpassen.

 


 

 

Heeft iedereen een eigen taak binnen dit team?

Wij zijn natuurlijk met zijn allen verantwoordelijk voor het eindresultaat, maar daaronder heeft iedereen zijn eigen taken. Je krijgt een hoofdtaak en daarbij horen allemaal kleinere taken. Wanneer je bij ons komt werken solliciteer je op een richting. We gaan dan met de groep samen en met diegene kijken welke functie het beste bij diegene past. Daaruit komt dan een passende functie.

 

Hebben jullie een deadline wanneer het product klaar moet zijn?

De definitieve deadline staat op 18 juli, dan moet onze auto echt klaar zijn. En zoals het nu gaat ziet het ernaar uit dat dat ons gaat lukken. Het moet ook lukken want er is geen andere optie.

 

Waar zijn jullie het meeste trots op?

Ik denk dat dit voor iedereen wel apart zou zijn. Ik denk uiteindelijk dat we het meest trots zijn als team op de manier hoe we het hebben neergezet. Je bent een jaar lang met z’n alle intensief bezig voor een collectief einderesultaat en dat creëert zeker een band. En wanneer dit dan succesvol afgerond is geeft dat bij iedereen een kick.

 

We hopen na de tour heel veel mensen te hebben geïnspireerd en bewust hebben gemaakt waar wij ons voor inzetten en waarom. En ik ben natuurlijk super trots op hoe we samen werken.

solar_team_foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dit vindt u misschien ook interessant