Wat is de leeftijdsduur van een spanband?

Wanneer u spullen wilt vervoeren, is het als ondernemer belangrijk om te zorgen dat dat veilig, snel en efficiënt gebeurt. Hier kunt u spanbanden goed bij gebruiken. Maar hoe lang kunt u een spanband gebruiken? Want spanbanden hebben geen eeuwig leven. Wanneer zijn ze toe aan vervanging? In deze blog leggen wij uit wanneer uw spanband aan vervanging toe is.

Gepubliceerd op 13 maart 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Levensduur van een spanband

Voor spanbanden is er geen wettelijke leeftijdsgrens. De levensduur van een spanband is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de gebruiksfrequentie, de omgevingsomstandigheden en de manier waarop de spanband wordt opgeborgen en onderhouden.

 

Het is belangrijk om de staat van de band regelmatig te controleren, vooral als deze vaak wordt gebruikt. Inspecteer regelmatig de spanband op tekenen van slijtage, zoals scheuren, verkleuring of rafels. Als de riem beschadigd is of tekenen van slijtage vertoont, moet deze worden vervangen. Zo kunt u veilig blijven vervoeren. 

 

In de regel wordt aanbevolen om spanbanden om de 5 jaar te vervangen. Ook als er geen tekenen van slijtage zijn. De sterkte van het materiaal kan namelijk na verloop van tijd afnemen onder invloed van zonlicht, warmte, kou, vochtigheid en andere omgevingsfactoren. Het is beter om voorzichtig te zijn en regelmatig nieuwe spanbanden te kopen om veilig te blijven tijdens het gebruik ervan.


Wanneer kunt u een spanband niet meer gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom een spanband niet langer gebruikt moet worden. Hier zijn enkele mogelijke situaties waarin u de spanband moet vervangen en niet meer moet gebruiken:

 

  • - Slijtage: Als de spanband tekenen van slijtage vertoont, zoals scheuren, rafels, vervorming, verkleuring of uitrekking, stop dan met het gebruik ervan. Gebruik spanbanden niet als deze beschadigd zijn, aangezien dit een ongeval of letsel kan veroorzaken.
  • - Overbelasting: Als de spanband overbelast is, kan dit permanente vervorming of schade aan de spanband veroorzaken. Hierdoor neemt de breeksterkte van de band af. Stop met het gebruik wanneer de spanband overbelast is geweest.
  • - Blootstelling aan chemicaliën of extreme temperaturen: Blootstelling aan chemicaliën of extreme temperaturen kan de kwaliteit en sterkte van de spanband verminderen. Gebruik hem dan niet meer. 
  • - Slechte opslag: Spanbanden moeten op een koele, droge, donkere plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht of weersomstandigheden. Als de spanbanden niet goed zijn opgeborgen en tekenen van slijtage vertonen, moeten ze worden vervangen.
  • - Vervaldatum: Hoewel spanbanden geen wettelijke houdbaarheidsdatum hebben, wordt aanbevolen om ze om de 5 jaar te vervangen. Ook als er geen tekenen van slijtage zijn.
  •  

In het algemeen moet de staat van de spanbanden voor gebruik altijd worden gecontroleerd en voor de veiligheid worden vervangen als er tekenen van slijtage zijn. Een ongeluk is beter te voorkomen dan te genezen.

 

 

 


Wie keurt de spanbanden?

Spanbanden worden geïnspecteerd door gekwalificeerde personen of instanties die bekend zijn met de voorschriften voor spanbanden en de eisen van de industrie. Sommige landen hebben speciale inspectie-instanties die geaccrediteerd zijn om de kwaliteit en veiligheid van spanbanden te beoordelen.

 

In een professionele omgeving kan een verantwoordelijke persoon of afdeling verantwoordelijk zijn voor het plannen en uitvoeren van periodieke inspecties van spanbanden. Deze inspecties kunnen worden uitgevoerd door eigen personeel of door personen die gespecialiseerd zijn in inspectie van spanbanden.

 

Indien u als individuele consument spanbanden gebruikt voor persoonlijk gebruik, is het belangrijk om de spanbanden voor gebruik regelmatig te controleren op slijtage en beschadigingen zoals hierboven vermeld. Denk om uw veiligheid en de mensen om u heen. 

 


Tips

  • - Gebruik spanbanden niet om goederen te hijsen.
  • - Bescherm uw spanbanden tegen weersomstandigheden, chemicaliën of vuur.
  • - Bescherm spanbanden tegen scherpe randen.
  • - Kies de juiste spanband bij de lading die u wilt vervoeren en overschrijd de capaciteit van de spanband niet.
  • - Controleer de staat van de spanband op eventuele slijtages voor gebruik.
  • - Bevestig de spanband goed, zorg ervoor dat de spanbanden niet verschuiven tijdens het transporteren van goederen.

 

Meer lezen over spanbanden? Bekijk dan onze keuzehulp. 

 


Dit vindt u misschien ook interessant