Heeft het scheiden van afval eigenlijk wel zin?

In sommige gemeenten wordt het afval niet gescheiden, terwijl dit op andere plekken al wel apart moet worden ingezameld. Voor sommigen zorgt dit ervoor dat het scheiden van afval zinloos lijkt, maar het blijkt wel degelijk belangrijk om dit te doen.

Gepubliceerd op 2 augustus 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Meer voor minder

De overheid legt steeds meer de nadruk op circulair ondernemen, waarbij het scheiden van afval een belangrijke rol speelt. Maar waarom worden bepaalde soorten afval wél en juist niet gescheiden ingezameld? Dit heeft er mee te maken dat sommige aangeboden producten meer waardevolle materialen bevatten die hergebruikt kunnen worden dan andere producten. Deze waardevolle materialen kunnen vervolgens worden gerecycled om nieuwe producten van te maken, waardoor er meer grondstoffen en energie uitgespaard kunnen worden. 

 

Afvalsoorten

 

Kruizinga.nl biedt hulpmiddelen om te recyclen.

Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid op het gebied van afval scheiden. Vanwege de grote hoeveelheid afval die daar vandaan komt, worden bedrijven verplicht om zoveel mogelijk afval gescheiden te verzamelen. Daarbij komt ook een stukje voorbeeldfunctie kijken, omdat je niet alleen bijdraagt aan milieuverbetering, maar ook een werknemers een zetje in de goede richting geeft. 

 

Door gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen, is het makkelijker om de eerste stap te zetten naar het scheiden van afval. Bij Kruizinga.nl vindt u diverse producten die geschikt zijn voor afval en recycling. Zo bieden we diverse afvalbakken, containers en minicontainer aan, maar vindt u ook diverse toebehoren zoals recycling stickers om aan te duiden welke afvalstoffen in welke bak gegooid mogen worden. 

 

Waarom is afval scheiden zo moeilijk?

Om zo veel mogelijk spullen te blijven hergebruiken, moeten we afval of producten scheiden. Gelukkig lijken steeds meer mensen te beseffen hoe belangrijk dit is, want er wordt steeds meer bewust omgegaan met het recyclen van afvalstoffen. Toch zijn er nog genoeg mensen die het scheiden van afval lastig vinden, maar waarom? In sommige producten worden meerdere materialen tegelijk gebruikt, waardoor het soms lastig is om te beslissen welke afvalstof of product in welke afvalbak hoort. 

 

Ook afvalverwerkers hebben last van de mengsels van materialen. Er zijn weinig tot geen machines die onderscheid kunnen maken in de verschillende soorten afval. Zolang er met nascheiding nog niet precies gesorteerd kan worden moeten we zelf ons steentje bijdragen. Momenteel zijn we al heel goed bezig, zoals te zien is bij de afvalverwerkers. Het overgrote deel van de mensen gooit het afval al in de juiste bak of container en slechts een klein deel van dat gescheiden afval hoort eigenlijk in een andere groep afvalstoffen.

 

Is het niet helemaal duidelijk wat u in welke afvalbak mag gooien? Maak dan gebruik van de afvalwijzer, hierin vindt u alle antwoorden.

 

 

Afval sorteren

 

 


Recycle mee met Kruizinga.nl

Bij Kruizinga.nl werken we continu aan het leveren van een bijdrage op gebied van milieubesparing en circulariteit. Naast dat Kruizinga.nl zelf bewust bezig is met het scheiden van afval en het hergebruiken van producten, bieden we de klant een diversiteit aan hulpmiddelen om recyclen makkelijker te maken en zodoende een bijdrage te leveren aan een circulaire wereld. Doet u al mee om afval te scheiden?


Dit vindt u misschien ook interessant