Stapelracks en het 5S model

10 december 2020

Ooit van het 5S-model gehoord? Of wil je hier meer over te weten komen? En ben jij ook nieuwsgierig naar wat stapelracks hiermee te maken hebben? Ontdek hoe het 5-S model samen met stapelracks bijdragen aan verbeterde processen op de werkvloer.

Steeds meer bedrijven investeren in webshops. De onlinewereld is een snelle wereld, oftewel veranderingen liggen altijd op de loer. Je zal als bedrijf daarom goed je voorraad op peil moeten houden. Het risico is dat er piekmomenten kunnen ontstaan in het magazijn, waarbij de voorraad zó groot is dat het magazijn onoverzichtelijk wordt en er gevaarlijke plekken kunnen ontstaan. In deze blog zal je meer lezen over de invloed van stapelracks op het 5-s model, waarmee je processen verbeterd op de werkvloer. 


Wat is 5S op de werkvloer?

Het 5S-model is van oorsprong een Japans model die zich bezighoudt om alleen de hoeveelheid te fabriceren wanneer dat nodig is. Dit model kan je ook toepassen op de werkvloer, waarmee je zorgt dat jij al onderneming processen kan optimaliseren, jouw werkplekken beter te organiseren en hiermee versplissingen wegnemen binnen jouw organisatie of werkplek om de productiviteit te verhogen. Het 5S-model staat voor: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu en Shitsuke.

 

Overigens wordt er vaak een zesde ‘S’ toegevoegd, deze staat voor 'Safety'. Deze benadrukt voornamelijk het belang van een georganiseerde en veilige werkplek. Om zo ongelukken te voorkomen, maar behoort niet tot het officiële rijtje. Echter is deze punt zeker niet minder belangrijk! Wil jij je werkomgeving veilig inrichten? Bekijk dan een onze groep 'veiligheid en markering'. Maar wat staan bovengenoemde punten exact voor? Logischerwijs, tenzij je goed Japans spreekt, zal je nu niet weten wat ze precies betekenen. We zullen jou dit daarom kort uitleggen.

 


Stap 1: Seiri

Seiri staat voor scheiden. Dit houdt in dat het belangrijk is als bedrijf zijnde om alle overbodige materialen te scheiden van de belangrijke goederen. Doe dit in je kantoor of in het magazijn en je zult zien dat je vaak spullen hebt liggen die niet op de juiste plek liggen of die in de wegliggen. Middelen die je bijvoorbeeld helpen bij scheiden zijn kantelbakken en afvalbakken of kliko's.

 

Stap 2: Seiton

Seiton staat voor schikken. Ondernemers zijn vaak erg druk, waardoor zij minder de tijd hebben om zich te focussen op logistieke zaken. Hierdoor kan het voorkomen dat een bedrijf niet goed weet wat hij of zij op voorraad heeft. Het gevolg hiervan is dat bepaalde goederen te veel of juist te weinig zijn ingekocht. Door goederen op een geschikte plek neer te leggen, kan men dit makkelijk zien. Legbordstellingen of stapelracks kunnen je hier uitstekend bij helpen!

 

Stap 3: Seiso

Seiso staat voor schoonmaken. Het einde van het jaar is in zicht en 2021 komt eraan. Voor werknemers is het ontzettend prettig om met een schone lei te beginnen wanneer zij in het nieuwe jaar weer op kantoor zullen komen. Een schoongemaakt en opgeruimde werkomgeving zal dus bijdragen aan verbetering van processen. Wil jij jouw werkomgeving opruimen? Bekijk dan eens onze groepen 'sanitair' of 'schoonmakenwagens'.

 

Stap 4: Seiketsu

Seiketsu staat voor standaardiseren. Standaardiseren is een proces waarbij je aan je werknemers laat zien wat de nieuwe manier van werken wordt. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van vloerstickers of identificatiestickers om men aan te geven waar zij dienen te lopen of om aan te geven waar goederen opgeborgen dienen te worden. Al met al: door nieuwe afspraken/regels te hanteren waar iedereen van af weet, kunnen processen sneller verlopen. 

 

Stap 5: Shitsuke

Shitsuke staat voor standhouden. Het standhouden heeft eigenlijk te maken met de eerste 4’sen. Als bedrijf en als werknemers is het van belang om het nieuwe werken in stand te houden om de meest optimale resultaten te kunnen behalen. Zo kan je bijvoorbeeld een teamoverleg inplannen of terugblikken over hoe bepaalde zaken gaan en daarop verder inspelen.


 

Wat zijn stapelracks?

Kruizinga.nl heeft een groot assortiment in opslag- en transportmiddelen. Naast dat wij in vele opzichten zelf het 5S-model op de werkvloer hanteren, zijn er ook producten in ons assortiment die kunnen helpen om piekmomenten te voorkomen én die een bijdrage leveren in het verbeteren van processen. Onze productgroepen zijn ondergedeeld in magazijninrichting, werkplaatsinrichting, buitenopslag en intern transport.

 

Zo vormen stapelracks een soort magazijnstelling, waardoor je dus gemakkelijk opslagruimte kan creëren. Het product is namelijk makkelijk te verplaatsen en er kan daarnaast door jouzelf bepaald worden hoe uitgebreid je de stelling wil hebben. Met andere woorden: de hoogte kan zelf bepaald worden d.m.v. rongen. Deze eigenschap draagt bij aan de stappen seiri en seiton van het 5-S model. Je kan namelijk met het product zorgen voor een overzichtelijke werkomgeving en daarnaast kan je zelf beslissen wat een geschikte plek is om een bepaald product in op te slaan.

 

Hoe stapelracks en het 5S model piekmomenten beïnvloeden. 

Een piekmoment kan op de werkvloer in verschillende vormen aannemen. Zo kan je een piekmoment ervaren van het aantal goederen in het magazijn, wanneer net een voorraad geleverd is en nog opgeborgen dient te worden. Anderzijds kan je ook een piekmoment ervaren wanneer er veel goederen besteld worden en deze binnen een bepaalde tijd geleverd moeten worden. In deze periode van COVID-19 zitten vele mensen thuis. Het is daarom ook zeer waarschijnlijk dat de e-commere branche en de e-tail branche (online retail) drukker is dan gewoonlijk. Mensen mogen niet hun huis uit, waardoor zij vanuit huis online zullen bestellen. 

 

Met het 5-S model kan je processen versnellen en optimaliseren. Door deze succesformule al toegepast te hebben op de werkvloer, heb je een voorsprong tijdens piekmomenten. Werknemers weten immers waar goederen liggen en wat de gang van zaken zijn.

 

Verder kan je ook stapelracks inzetten om beter om te gaan met piekmomenten. Zo kan je tijdens piekmomenten de stapelracks opbouwen tot extra opslagruimte, maar kan je ze afbreken wanneer het piekmoment voorbij is. Verder is het ook een groot voordeel dat je naast het kopen van nieuwe of gebruikte stapelracks, ook de mogelijkheid hebt om stapelracks te huren. 

 

Stapelracks beïnvloeden het 5-S model dus op een positieve manier. Daarnaast dragen ze bij dragen bij aan versnelling van processen op de werkvloer, wat weer een positieve invloed heeft tijdens het werken met piekmomenten. Benieuwd hoe Kruizinga jouw organisatie kan verbeteren op gebied van het veiligheid, efficiëncy, schoonmaken of standaardiseren?

 

Neem dan contact op met een van onze specialisten. We zijn telefonisch bereikbaar +31 (0) 88 533 15 55, per e-mail; info@kruizinga.nl, klik hier om het contactformulier in te vullen of stel een vraag via de Chat of Whatsapp +31612815655.

 


Lees meer..

Alles wat u moet weten over Europallet afmetingen

14 september 2023

Lees het volledige bericht

Landelijke arbeidsinspectie controle: Waar moeten distributiecentra op letten?

13 september 2023

Lees het volledige bericht

Infographic: Werken bij hitte

5 september 2023

Lees het volledige bericht