Vanaf 1 april statiegeld op blikjes!

Vanaf 1 april 2023 moet men ook statiegeld betalen voor blikjes met een inhoud van 3 liter of minder. U kunt de blikjes met statiegeld herkennen aan het statiegeldlogo. Staat dit logo niet op uw blikje? Dan betaalt u geen statiegeld. In deze blog leest u alles over welke oplossingen Kruizinga uw bedrijf of vereniging kan bieden voor het verzamelen van statiegeld blikjes. Lees snel verder!

Gepubliceerd op 24 maart 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

 

 

Waarom statiegeld op blikjes?

Jaarlijks worden in Nederland ruim 2 miljard blikjes verkocht. Door hier statiegeld op te zetten, belanden ze niet als zwerfafval in de natuur. Op ieder blikje zit €0,15 statiegeld.

 

Zo kunt u net zoals bij plastic flesjes ook uw lege blikjes inleveren bij bijvoorbeeld uw supermarkt of een andere aangesloten innamepunt. Hierbij kunt u denken aan sportverenigingen, scholen, bioscopen, tankstations en nog veel meer.

 

Waar moet u op letten bij het inzamelen van blikjes?

Wanneer u blikjes wilt inzamelen voor recycling is het belangrijk dat de blikjes in een goede staat zijn en een onbeschadigde barcode hebben. De blikjes mogen namelijk niet platgedrukt zijn of beschadigd zijn, want dat kunnen de reverse vending machines het blikje niet meer herkennen. U heeft vast wel eens een fles welke in elkaar gedrukt was proberen in te leveren. Dan komt de fles weer terug en krijgt u een error code. Wanneer u de fles weer lucht inblaast of de vorm terugdrukt, gaat deze fout code weg en kunt u de fles wel inleveren. U kunt statiegeld blikjes herkennen aan het statiegeldlogo.

 

Diverse afvalbakken voor blikjes

Bij Kruizinga bieden wij diverse afvalbakken aan die u als inzamelpunt kunt gebruiken voor het recyclen van blikjes binnen uw bedrijf of vereniging. 

 

 

CANman blikjes

Zo hebben wij een CANman afvalbak met een inhoud van 145 liter. Deze afvalbak heeft de vorm van een blikje, zo kunt u gelijk zien dat deze voor blikjes bedoeld is. Daarnaast heeft de afvalbak een rubberen rozet in de inwerpopening ter voorkoming van ongedierte.  

blikjes stalen afvalbak

Ook kunt u kiezen voor een stalen afvalbak met een inhoud van 200 liter. Deze afvalbak is geschikt voor inzamelen van lege statiegeld blikjes en is gemaakt van een stalen olievat met een vlam vertragende aluminium deksel met open inworp.