IBC hottub bouwen in 4 stappen

Een IBC hottub is een eenvoudige en goedkope manier om zelf een verkoelend of verwarmend bad te bouwen. Natuurlijk kunt u naar het strand of zwembad, maar met een IBC container kunt u zelf een hottub bouwen. Ontdek hoe u zelf in 4 stappen een zwembad maakt voor de zomer. Of een hottub voor de winter de toevoeging van een pomp of kachel.

Gepubliceerd op 12 augustus 2020 Laatst gewijzigd 27 maart 2024

Stap 1: IBC container kopen en schoonmaken

Wanneer u een hottub wilt bouwen van een IBC container heeft u natuurlijk de container zelf nodig. U kunt ervoor kiezen om een nieuwe IBC container aan te schaffen, maar om kosten te besparen is het ook mogelijk om een gebruikte IBC container te kopen. Dit is beter voor het milieu en een stuk goedkoper.

Begin door de bovenkant van de container met een (decoupeer)zaag te verwijderen en let erop dat splinters worden opgeruimd om ongelukken en afval te voorkomen. Wanneer u een gebruikte IBC container koopt, moet u goed letten op wat voor vloeistoffen in de container heeft gezeten. Een IBC container kan namelijk ook gebruikt zijn als opslagmiddel voor chemicaliën. Dit kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Zorg er dus altijd voor dat uw gebruikte IBC container is schoongemaakt, voordat u van start gaat met het bouwen van uw eigen IBC hottub.

Gebruikte IBC containers bekijken

Stap 2: Bouw een frame voor de IBC hottub

Wanneer u in het bezit bent van een IBC container en deze heeft schoongemaakt, is het verstandig om te bepalen waar u de IBC hottub wilt plaatsen en dus op wilt bouwen. Bij Kruizinga kunt u een bodem van kunststof erbij kopen. Zie bijvoorbeeld de 1000 liter vloeistofcontainer met bodem van kunststof.

Bouw op een pallet waar een uitsparing in zit, zodat u de kraan van de tank kunt blijven gebruiken. Let er ook op dat de pallet waterpas staat zodat de tank stabiel staat. Er gaat immers zo'n 1000 liter water in een IBC container. Graaf een plek uit waar (een deel) van de IBC hottub ik kan worden geplaatst, voor extra stevigheid. Hierdoor kunt u de IBC hottub ook eenvoudiger betreden en verlaten. Bouw een houten frame om de hottub, gebruik hiervoor bijvoorbeeld gebruikte pallets!

Stap 3: Werk de IBC hottub af

Uw zelfgemaakte bad kunt u afwerken op diverse manieren, denk aan toevoegingen zoals LED-verlichting. Een sfeervolle (en romantische) toevoeging voor de zomer- en winteravonden. Denk ook na over zwembadtoebehoren zoals:


  • Deksel
  • Pomp
  • Hoofdsteun
  • Leuning


Tip: Verwarm uw IBC hottub met een kachel of solar energy

Het is ook mogelijk om uw bad in de winter te gebruiken en deze om te bouwen naar een hottub. U kunt op verschillende manieren het water in uw IBC container verwarmen. U kunt natuurlijk kiezen voor een intex pomp of kachel. Maar de duurzame manier is het om gebruik te maken van solar verwarming. Dat is een duurzame oplossing waar niet alleen het milieu, maar ook uw portemonnee, blij van wordt.


Dit vindt u misschien ook interessant