Voorkom ongelukken met laadkleppen

Wanneer u wilt laden en lossen met een trailer of busje met laadklep, is het belangrijk om te zorgen dat dit veilig gebeurt. Een ongeluk met een laadklep die over het hoofd gezien wordt kan vervelende gevolgen hebben. Om dit te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen. In deze blog geven we een aantal tips om de veiligheid te waarborgen en producten die u daarbij kunnen helpen.

Gepubliceerd op 11 april 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Laadkleppen zijn erg handig bij het laden en losse van zware goederen van en naar vrachtwagens. Echter, als ze niet op de juiste manier geworden gebruikt, kunnen ze tot ongelukken leiden. Tijdens het laden en lossen staat de laadklep van de trailer open. Soms gebeurt het dat een geopende achterklep over het hoofd wordt gezien. Een aanrijding kan het voertijd beschadigen, maar ook de bestuurder kan gewond raken. Een aanrijding kan relatief klein zijn met slechts lichte verwoningen maar kan ook de dood tot gevolg hebben. Hoe hoger de snelheid van het voertuig, hoe groter het risico op schade of letsel.

 

Tips om ongelukken met laadkleppen te voorkomen

Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen in acht te nemen bij het gebruikt van een laadklep. Daarnaast moet u laadkleppen wanneer u erop staat ook veilig gebruiken. Onthoud dat het volgen van de onderstaande instructies een belangrijke stap is om de veiligheid te waarborgen tijdens het laden en lossen.

 

  • - Controleer de staat van de laadklep regelmatig en voer wanneer nodig onderhoud uit. Zorg ervoor dat alle scharnierende delen goed ingesmeerd zijn en dat er geen defecten zijn.
  • - Zorg ervoor dat de laadklep niet wordt geblokkeerd of geblokkeerd kan worden tijdens het laden en lossen.
  • - Plaats altijd de zware goederen in het midden van de laadklep. En zorg ervoor dat de laadklep gelijkmatig belast wordt.
  • - Gebruik de laadklep niet bij instabiele weersomstandigheden zoals harde windvlagen.
  • - Gebruik de laadklep niet op hellingen maar alleen op vlakke ondergronden.
  • - Laat uw laadklep opvallen door gebruik van waarschuwingssignalen zoals vlaggen of hoekbeschermers. Daarnaast kunt u ook verkeer kegels gebruiken.

 

Welke producten kunt u gebruiken om te waarschuwen?

Er zijn een aantal producten die u kunt gebruiken om ongelukken te voorkomen. Hierbij kunt u denken aan de volgende producten:

 

pionnen

Pionnen

Met pionnen, ook wel verkeerskegels genoemd, zet u eenvoudig de omgeving af waar u moet laden of lossen. Zo is men direct gewaarschuwd.

afzetlinten

Afzetlinten

Met afzetlinten kunt u gemakkelijk markeren en afzetten. Dus ook wanneer u ergens moet laden en lossen. Zo kunt u een deel van de omgeving gemakkelijk afzetten.

hoekbeschermers voor laadkleppen

Hoekbescherming

Met hoekbeschermers beschermt u uw laadklep gemakkelijk en zijn onveilige situaties verleden tijd.

Voorbijgangers kunnen zo eenvoudig zien dat de klep open staat.

 

 

 

 

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze blog? Bel dan op werkdagen 088 533 15 55 of stuur een e-mail naar sales@kruizinga.nl

 

 


Dit vindt u misschien ook interessant