Alles over Intermodaal transport in 2024

Intermodaal transport is een cruciaal begrip in de moderne logistiek. Het efficiënt combineren van verschillende transportmodi opent de deur naar verbeterde prestaties en duurzaamheid in de supplychain. In deze blog vindt u een compleet overzicht van deze vorm van transport. Daarmee bent u goed geïnformeerd en blijft u op de hoogte van de nieuwste innovaties binnen de logistieke sector!

Gepubliceerd op 7 november 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Wat is intermodaal transport?

Intermodaal transport verwijst naar het gebruik van meerdere transportmiddelen binnen een enkele zending. Dit kan onder andere wegvervoer, spoorvervoer, zeetransport en luchtvracht zijn. Bij intermodaal transport, ook wel intermodaal goederenvervoer genoemd, verandert het transportmiddel, maar blijft de wijze waarin de lading vervoerd wordt hetzelfde. Er wordt dus gepuzzeld met de beste transportmodi, terwijl het middel waarin materiaal vervoerd wordt gelijk blijft. 

 

Voorbeeld van intermodaal transport

Stel dat u een lading per (zee)container wilt vervoeren van een leverancier in Shanghai naar uw magazijn in Eindhoven. De (zee)container wordt op de trailer van een vrachtwagen geladen en van de leverancier naar de haven van Shanghai vervoerd. Daar wordt deze op een schip geladen, waarna het transport per zee plaatsvindt. Eenmaal aangekomen in de haven van Rotterdam wordt de container op een trein geladen. Het transport per trein zorgt ervoor dat de container in Eindhoven aankomt, waarna het van het spoor naar uw magazijn wordt vervoerd op de trailer van een vrachtwagen. 

 

De manier waarin de lading wordt vervoerd verandert niet, dit is bij vertrek én aankomst een (zee)container. Echter wordt de lading wel op drie verschillende manieren vervoerd: per vrachtwagen, schip én trein. 

 


Voordelen van intermodaal transport

Duurzaamheid: Vermindert de ecologische voetafdruk door efficiënter gebruik van verschillende transportmiddelen.


Kostenbesparing: Optimaliseert de kosten door gebruik te maken van kosteneffectieve modaliteiten op verschillende trajecten.


Flexibiliteit: Biedt flexibiliteit in het geval van verstoringen in één modaliteit.

 

Subsidies voor intermodaal transport

Overheden en internationale organisaties bieden vaak subsidies aan om bedrijven aan te moedigen over te stappen op duurzame logistieke technologieën en innovaties, zoals intermodaal transport. Denk bijvoorbeeld aan de demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transportregeling. Deze subsidies dekken vaak investeringen in infrastructuur, verduurzaming en training.

 


Logistieke oplossingen en producten

(Zee)containers

bandenstelling

 

Transportboxen

intermodaal transport transportbox maatwerk

 

Rolcontainers

intermodaal transport rolcontainer

 

Laadbrug

intermodaal transport laadbrug

 

Verschil tussen intermodaal-, multimodaal-, synchromodaal-, co-modaal- en gecombineerd transport

Intermodaal transport: Gebruikt verschillende transportmiddelen binnen één zending, waarbij de lading wordt overgezet van het ene transportmiddel naar het andere. Goederen worden niet overgeladen, alleen de vervoerswijze verandert. 

 

Multimodaal transport: Maakt gebruik van meerdere transportmiddelen, maar de lading blijft in dezelfde laadeenheid, zoals een container. Bij multimodaal transport neemt één vervoerder de verantwoordelijkheid over het transport van de goederen. 

 

Synchromodaal transport: Hierbij wordt de keuze voor de transportmodus bepaald door de actuele omstandigheden, zoals kosten, snelheid en duurzaamheid. Het gehele traject wordt hierbij door een logistieke dienstverlener ingericht.

 

Co-modaal transport: Hierbij wordt flexibel geschakeld tussen verschillende modaliteiten op basis van beschikbaarheid en efficiëntie.

 

Gecombineerd transport: Combineert verschillende transportmodi, maar met een nadruk op het minimaliseren van milieueffecten. Wegvervoer wordt hier alleen gebruikt als voor- en natransport. 

 

Verschillende modaliteiten

Intermodaal transport omvat een scala aan transportmiddelen, waaronder:

  • - wegvervoer

  • - spoorvervoer

  • - zeetransport

  • - luchtvracht

 

Waarom intermodaal transport gebruiken?

Intermodaal transport heeft voor bedrijven die streven naar efficiëntie en duurzaamheid in hun supplychain een hoop voordelen. Door verschillende transportmodi slim te combineren, kunnen ondernemers kosten besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere toekomst. Dit is een win-winsituatie als u uw logistieke processen wilt optimaliseren.


Transportoplossingen voor intermodaal transport nodig?

Onze specialisten helpen u graag verder bij het efficiënt inrichten van uw logistieke processen. Stuur een mail naar info@kruizinga.nl of bel 088 533 15 55 tijdens werktijden.

 

Meer weten over het toepassen van duurzaamheid in de logistiek? Lees onze blog 'Vormen van duurzaamheid in de logistiek'!


Dit vindt u misschien ook interessant