Bandenopslag: efficiënt autobanden opslaan

Het Nederlandse weer zorgt ervoor dat we jaarlijks onze autobanden wisselen. Van zomerbanden naar winterbanden en weer terug. In de tussentijd moet u de ongebruikte autobanden opslaan. Maar hoe kunt u het beste autobanden opslaan en wat zijn de mogelijkheden? In deze blog leggen we de mogelijkheden uit, beantwoorden we veelgestelde vragen en geven we u tips voor de beste autobanden opslag.

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Zelf autobanden opslaan?

Het wisselen van autobanden is in Nederland niet verplicht, echter wordt het wel aangeraden. Wissel uw zomerbanden om voor winterbanden wanneer de temperatuur lager dan 7 graden is. U kunt bij het wisselen ervoor kiezen om de banden bij een bandenhotel op te slaan, maar kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Wilt u uw eigen bandenopslag kopen of uitbreiden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!


Hoe moet u autobanden opslaan?

Wanneer u zelf autobanden opslaat zijn er een paar belangrijke stappen die u moet doorlopen. Misschien wilt u autobanden thuis opslaan of wilt u hier ruimte voor maken in uw magazijn. Let dan op de volgende stappen, deze leggen precies uit hoe autobanden opslaan het beste kan worden gedaan.

 

1. Vind een koele, droge en schone opslagruimte
2. Reinig uw banden met een mild reinigingsmiddel en laat ze drogen aan de lucht
3. Markeer de originele montagepositie op de zijkant van de banden 
4. Verpak de autobanden in ondoorzichtige zwarte zakken of bandenhoezen
5. Bewaar banden met velgen horizontaal, bewaar banden zonder velgen verticaal.
6. Draai de banden minstens een keer per maand, om uitdroging en vervorming te voorkomen.

 

bron: uniroyal tires

 

winterbanden-sneeuw

 

Tips | Hoe autobanden opslaan

Tip 1 | Bescherm de banden tegen (zon)licht

Wanneer banden niet regelmatig in beweging zijn kunnen deze barsten. Ze blijven namelijk flexibel dankzij chemische stoffen die ultraviolette oxidatie tegengaan. Ultraviolette oxidatie kan leiden tot het barsten van de banden. Autobanden zo opslaan dat ze niet worden blootgesteld aan Uv-licht, maakt de kans op droge plekken zo klein mogelijk. Pak ze dus goed in, in donkere zakken of beschermhoezen en probeer zoveel mogelijk lucht uit de zakken of hoezen te verwijderen voordat u de banden opslaat. 

 

Tip 2 | Sla de zomer- en winterbanden op in een stelling

Autobanden kunt u niet zomaar ergens neerleggen of neerzetten, er zijn bandenopslagmethodes* die u kunt toepassen. Autobanden opslaan doet u in een bandenstelling of op een bandenpallet. Dit is verstandig, omdat u hierdoor het risico op vervorming zo klein mogelijk houdt. Autobanden opslaan thuis in de garage, in een magazijn, in een opslagcontainer; het is allemaal mogelijk zolang u let op de manier van opslaan en de omgevingsfactoren. 

 

*Hieronder hebben we een overzicht met opslagmethodes voor u op een rij gezet. 

 

Tip 3 | Zorg voor een regelmatige temperatuur 

Let erop dat de autobanden niet te veel temperatuurveranderingen te verduren krijgen. Sla ze niet buiten op, of in een schuur waar de temperatuur flink kan fluctueren. Zet de banden ook niet tegen een radiator of verwarmend element aan. 

 

Tip 4 | Draai de banden regelmatig

Door de banden regelmatig iets te draaien houdt u de kans op uitdroging en vervorming zo klein mogelijk. Wanneer banden voor een lange tijd stilstaan blijven oliën stil staan die kunnen leiden tot droge plekken. Daarnaast leunt de band op de stelling of het pallet, door deze regelmatig te draaien, voorkomt u dat de ondergrond de banden vervormt. 

 

 

Tip 5 | Controleer de banden voordat u ze weer wisselt

Wanneer u de autobanden na het opslaan weer wilt gaan gebruiken is het belangrijk dat u de banden eerst zorgvuldig controleert op scheuren. Ook al heeft u de banden goed opgeslagen en regelmatig gedraaid, dan kan het soms nog voorkomen dat er scheuren ontstaan. Let hier dus goed op voordat u de banden weer monteert. De tijd van winterbanden opslaan ligt alweer (bijna) achter ons, vergeet ze daarom niet goed te controleren op scheuren en droge plekken voordat u ze weer monteert. Twijfelt u? Neem dan contact op met een expert! 

 


Welke opslagmethodes zijn er?

Bandenstelling 

Nu de winterbanden weer onder de auto's gaan, slaat u de zomerbanden eenvoudig op in bandenstellingen. Deze kunt u in schuren, magazijnen en opslaglocaties plaatsen, waardoor u al uw banden op een overzichtelijke en ruimtebesparende manier kunt opslaan. Deze kunt u ook gebruiken voor het opslaan van nieuwe winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Zo heeft u als garage of autobedrijf altijd de juiste banden op voorraad. 

 

bandenstelling

 

Bandenhoes

 

Bescherm autobanden tegen Uv-licht en vuil met bandenhoezen. Deze zijn gemakkelijk in gebruik dankzij de gesp- en trekkoordsluiting en is een stuk sterker dan een plasticzak. Een bandenhoes kunt u gebruiken voor een autoband met velg. Naast dat de bandenhoes de autoband beschermt, beschermt het ook uw kofferbak, kleding en opslaglocatie tegen vuil. 

 

Kruizinga - beschermhoes autobanden

 

Bandenrek

Autobanden zonder velgen hoort u horizontaal op te bergen. Dit kunt u het beste doen in bandenrekken. Hierdoor kunt u de banden veilig opslaan zonder dat ze de grond raken.  

 

 

bandenrek

 

Banden trolleys & Bandensteekwagens

 

Moet u regelmatig banden verplaatsen? Doe dit veilig door gebruik te maken van banden trolleys en bandensteekwagens. Deze zijn in magazijnen en garages onmisbaar en maken het verplaatsen van de autobanden ook een stuk ergonomischer voor werknemers. 

bandentrolley

 


Advies voor de beste bandenopslag?

Onze specialisten helpen u graag verder bij het samenstellen van de juiste bandenopslag. Stuur een mail naar sales@kruizinga.nl of bel 088 533 15 55. Bekijk het complete bandenopslagoverzicht voor meer inspiratie en mogelijkheden.


Dit vindt u misschien ook interessant