Ergonomie in de logistiek: 6 stappen

Ontdek in onze blog de 6 essentiële stappen voor het implementeren van ergonomie in logistieke processen. Verbeter de gezondheid van werknemers en optimaliseer de efficiëntie in de logistiek. Leer hoe je ergonomie integreert voor duurzame groei en welzijn op de werkvloer.

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

 

Stap 1: Begrijp het Belang van Ergonomie in de Logistiek

In de wereld van logistiek draait alles om efficiëntie en productiviteit. Ergonomie, de wetenschap van het ontwerpen van de werkomgeving op een manier die de gezondheid en het welzijn van werknemers bevordert, speelt een cruciale rol. Het begrijpen van het belang van ergonomie is de eerste stap naar het optimaliseren van logistieke processen. Voor zowel werkgevers als werknemers zijn er voldoende redenen waarom ergonomie belangrijk is. 

 

Voordelen van ergonomisch werken

Ergonomisch werken heeft allerlei voordelen binnen verschillende sectoren, werkgebieden en werkzaamheden. Begrijpen wat het belang van ergonomie is, helpt bij het realiseren en verbeteren van de werkplek voor zowel werkgevers als werknemers.

 

Voordelen voor werkgevers:

  • - Verhoogde productiviteit
  • - Lagere verzuimcijfers
  • - Minder verloop onder medewerkers
  • - Positief en betrokken imago
  • - Lagere verzekeringskosten
  • - Minder kans op juridische gevolgen 

 

Voordelen voor werknemers:

  • - Veilige en gezonde werkplek
  • - Meer werkplezier
  • - Verbeterde gezondheid
  • - Minder gezondheidsrisico's 
  • - Minder last van stress

 

 

Stap 2: Analyseer Werkprocessen en Identificeer Risico's

Voordat veranderingen worden doorgevoerd, is een grondige analyse van de huidige werkprocessen essentieel. Identificeer taken die fysieke belasting veroorzaken, zoals tillen, buigen of langdurig staan. Deze taakanalyse helpt bij het lokaliseren van potentiële risico's voor de gezondheid van werknemers. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de informatie over ergonomie op de werkvloer van het Arboportaal

 

Stap 3: Wees Bewust van de Wensen en Verplichtingen

Binnen het kader van ergonomisch werken zijn er diverse adviezen en verplichtingen die u moet volgen of overwegen. Zo is het belangrijk om de cao grondig te bestuderen en de Arborichtlijnen te raadplegen voor specifieke ergonomische maatregelen binnen uw bedrijf. Kijk welke verplichtingen en aanbevelingen van toepassing zijn op de werkprocessen binnen uw onderneming en ga hiermee aan de slag. Daarnaast is het ook verstandig om de wensen en ideeën van uw werknemers te verzamelen. Neem ruim de tijd om hun feedback te verkrijgen en deze serieus te nemen. Dankzij ideeën vanuit hun perspectieven, kunt u een effectief ergonomisch plan ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van uw werknemers.

 

Stap 4: Kies Ergonomisch Verantwoorde Apparatuur en Indeling

Bij het optimaliseren van de logistiek is de keuze van apparatuur en de indeling van de werkplek van groot belang. Investeer in ergonomisch verantwoorde middelen zoals: antivermoeidheidsmatten, werktafels en magazijntafels. Zorg ervoor dat de indeling van het magazijn of de opslagruimte logisch is, waardoor de loopafstanden worden geminimaliseerd en de efficiëntie wordt gemaximaliseerd. 

 

 

 

Stap 5: Training en Bewustwording van Werknemers

Zelfs met de beste apparatuur en indeling is ergonomie slechts effectief als werknemers goed zijn opgeleid. Bied training aan over correct tilgedrag, juiste lichaamshouding en het belang van regelmatige pauzes. Creëer bewustwording over ergonomie en moedig werknemers aan om hun eigen gezondheid en welzijn serieus te nemen.

 

 

Stap 6: Evaluatie en Verbetering

Ergonomie is geen eenmalige inspanning, maar een voortdurend proces. Blijf de werkprocessen en de impact van ergonomische aanpassingen evalueren. Verzamel feedback van werknemers en houd bij welke verbeteringen hebben bijgedragen aan een betere werkomgeving en verminderde fysieke belasting. 

 

 


Met deze zes stappen legt u een sterke basis voor het integreren van ergonomie in de logistieke sector. Door de gezondheid en het welzijn van uw werknemers centraal te stellen, kunt u niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook een positieve werkcultuur bevorderen.

 

Ergonomie snel én compleet geregeld

Advies of informatie over het ergonomisch inrichten van uw onderneming? Neem dan eens vrijblijvend contact op met één van onze experts! Al meer dan 60 jaar is Kruizinga dé opslag- en transportmiddelenleverancier van Europa. Met ons ruime assortiment, u kunt bij ons terecht voor ál uw logistieke oplossingen en middelen. Bel 088 533 15 55, stuur een mail naar info@kruizinga.nl of vul ons contactformulier in. U kunt uw vragen ook direct stellen aan één van onze collega's via de chat of Whatsapp (+316 128 156 55).


Dit vindt u misschien ook interessant