Bedrijventerrein winterklaar: ongelukken door gladheid voorkomen

Een bedrijventerrein winterklaar maken is meer dan alleen een goede voorbereiding op koude dagen. Het gaat ook om het voorkomen van arbeidsongelukken, met name die veroorzaakt door gladheid. In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke uitdagingen en oplossingen om ongelukken tijdens de winter te minimaliseren.

Gepubliceerd op 30 november 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Risico's bij werkzaamheden in de winter

Gladde oppervlakken

Gladheid op bedrijventerreinen is een groot risico. Gladheid kan door ijsvorming, ijzel, hagel en sneeuw veroorzaakt worden, vooral buiten komt dit in de winter vaak voor echter kan het ook binnen voorkomen. Zo kan er bij in- en uitgangen door verkeer dat sneeuw en water naar binnen brengt gladheid ontstaan. Ongelukken door gladheid kunnen lichamelijk letsel, schade aan eigendommen en tijdverlies veroorzaken. Daarom is het van belang om dit met de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.  

 

Kou, onderkoeling en verzuim

Naast omgevingsgevaren, kan het winterse weer een serieuze bedreiging vormen voor werknemers. Zo kunnen lage temperaturen en slechte weersomstandigheden leiden tot het verlies van concentratie, ongemakken, verkoudheid, verzuim en in extreme gevallen soms zelfs onderkoeling.   

 

Verminderde zichtbaarheid

De winter brengt kortere dagen met zich mee, waardoor de zichtbaarheid afneemt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de zichtbaarheid wordt ondersteund met het gebruik van de juiste verlichting, duidelijke vloermarkering en voldoende veiligheidsspiegels. Veiligheidsspiegels kunt u voor betere zichtbaarheid uitrusten met spiegelverlichting

 

Benieuwd naar alle oplossingen binnen ons assortiment? Bij Kruizinga vindt u binnen het winterassortiment alle oplossingen en tools om deze winter veilig aan het werk te gaan. 

 

gladheid sneeuw banden

 

Maatregelen voor winterveiligheid

Gladheidbestrijding

Gladheid ontstaat vooral buiten, het is daarom belangrijk om het weerbericht in de gaten te houden en hier tijdig op te acteren. Gaat het vriezen, sneeuwen of wordt er ijzel verwacht? Dan kunt u het beste zo'n 4 uur voordat het begint te sneeuwen, vriezen of ijzelen zout strooien. Hierdoor kan de sneeuw en het ijs zich niet hechten en bespaart u ook nog eens zo'n 50% strooizout die u anders zou moeten gebruiken om de sneeuw of het ijs dat er ligt weg te werken. Kijk daarnaast ook naar het plaatsen van een antislipmat op plekken waar het binnen glad kan worden in de winter. 

 

Tip: Zorg ervoor dat strooizout op makkelijk te bereiken plekken wordt opgeborgen tijdens de winter. Hierdoor kunt u snel en eenvoudig het strooizout bereiken wanneer het tijd is om dit te strooien. Zet bijvoorbeeld, liggend aan het formaat van uw bedrijventerrein, een aantal strooibakken neer met zout. 

 

Bescherming tegen winters weer

Werknemers kunt u het beste beschermen tegen winters weer door de juiste werkkleding beschikbaar te stellen. Denk hierbij aan thermokleding, jassen, warme veiligheidshandschoenen, mutsen en warme werkschoenen die bestand zijn tegen gladheid. Vergeet ook niet om rekening te houden met de nodige bewegingsvrijheid voor het werk. Zorg ook voor voldoende pauzes en ruimtes waar werknemers kunnen opwarmen. 

 

Tip: Zorg ervoor dat uw werknemers veilig en warm zijn gekleed en breid uw EHBO-kits uit met reddingsdekens en warmtekussens.

 

Verbetering van zichtbaarheid

Tijdens de winter kunt u de zichtbaarheid op uw bedrijventerrein ondersteunen met het gebruik van de juiste verlichting, duidelijke vloermarkering en voldoende veiligheidsspiegels. Veiligheidsspiegels kunt u voor betere zichtbaarheid uitrusten met spiegelverlichting. Ook reflecterende kleding en een duidelijk verkeersplan helpen ongelukken te voorkomen bij slecht zicht.

 

Tip: Spreek duidelijke tijden en omstandigheden af waarop buitenverlichting gebruikt moet worden en wijs mensen aan die verantwoordelijk zijn voor het opvolgen van de afspraken omtrent verlichting. 


Sneeuwschuiver of sneeuwschuiver voor de heftruck?

Voor zowel grote als kleine bedrijven is het verstandig om voldoende sneeuwruimapparaten aan te schaffen. Sneeuw komt in Nederland vaak onverwachts, winters kunnen mild zijn maar soms openen we ook onze gordijnen en zien we een winterwonderland. In het laatste geval wilt u alle nodige tools al op locatie hebben om uw bedrijventerrein sneeuw- en ijsvrij te maken. 

 

Zorg ervoor dat u basis tools zoals een sneeuwruimer en een sneeuwschep op een logische plek heeft opgeslagen. Het is belangrijk dat u en uw werknemers weten waar deze wintertools bewaard worden. Het laatste wat u wilt, is dat u de juiste tools voor uw bedrijventerrein heeft, maar ze niet kunt vinden wanneer het nodig is. 

 

Als u deze tools niet in huis heeft wanneer het glad is of er sneeuw ligt, kan dit namelijk ongelukken veroorzaken en onnodig veel tijd kosten om alles op te ruimen. Onderschat daarom het belang van deze tools en het overzichtelijk opbergen ervan niet. Zo kunt u snel en gemakkelijk de sneeuwschuiver pakken en paden weer toegankelijk maken voor uw werknemers en gasten.

 

Sneeuwschuiver heftruck gebruiken

Een groter bedrijventerrein dat u sneeuwvrij wilt maken? Dan is een sneeuwschuiver heftruck een efficiënte oplossing. Hiermee kunt u snel en eenvoudig de sneeuwschuiver aan uw heftruck koppelen en daarmee de sneeuw wegschuiven. 


Voorkom glijpartijen met een strooiapparaat

Naast dat het sneeuwvrij maken, is het ook van belang dat u ongelukken door gladheid, ijzel en sneeuw waar mogelijk voorkomt. In de winter is de kans namelijk groot dat neerslag op de grond bevriest en gladheid veroorzaakt. Door tijdig strooizout te gebruiken, bestrijdt u gladheid en overlast door sneeuw een stuk (kosten)efficiënter

 

Een strooiwagen is het hulpmiddel voor het verspreiden van strooizout. Bij Kruizinga hebben we diverse strooiwagens in verschillende groottes binnen ons assortiment. Zo hebben we strooiwagens met een inhoud van 20 tot en met 149 liter. Kijk ook vooraf goed naar de hoeveelheid strooizout die u nodig heeft voor uw bedrijventerrein.

 

Per vierkantenmeter (m2) heeft u 20 gram strooizout nodig, dat komt neer op een handvol zout. 

strooiwagen


Overzichtelijk opgeslagen in strooibakken

Met een strooibak kunt u strooizout, maar ook zand en absorberende producten uit de chemische industrie opslaan. Zo blijft het strooizout droog en wordt het niet vervuilt. Deze kunt u op belangrijke punten plaatsen zodat er direct toegang is tot strooizout wanneer dit nodig is.

 

Dankzij de opvallende oranje deksel, wordt deze op een bedrijventerrein ook niet zomaar over het hoofd gezien.

 

Ga naar strooibakken>>

Strooibakken gladheid


Vervoer uw goederen met isolatiehoezen!

Een gitterbox of rolcontainer is dé perfecte middel om goederen in op te slaan of te vervoeren. Met een isolatiehoes kunt u deze goederen van winterse weersomstandigheden afschermen. Wanneer u uw rolcontainer in een vervoermiddel als een vrachtwagen moet stoppen, kunt u deze rustig verplaatsen door het koude en regenachtige weer. De hoezen zijn namelijk water-, stof- en vuilafstotend.


Dit vindt u misschien ook interessant