Hoe kiest u de juiste oppervlakte behandeling?

Bij Kruizinga.nl vindt u een ruim aanbod op het gebied van opslag- en transportmiddelen. Binnen ons assortiment worden producten aangeboden die gemaakt zijn van verschillende materialen, waarbij ook nog diverse type oppervlakte behandelingen te vinden zijn. Maar hoe weet u nou wat de verschillen zijn en welk type behandeling het meest geschikt is voor in uw omgeving?

Gepubliceerd op 9 augustus 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Het doel van een oppervlaktebehandeling

Onder oppervlaktebehandelingen vallen alle type coatings, verbeteringen of behandelingen. Het doel van deze behandelingen is het verbeteren, beschermen en eventueel markeren van uw materialen. Vooral in de metaalindustrie, zoals metaalproducten, is dit onmisbaar. Naar verloop van tijd zijn er veel materialen die roesten, minder aantrekkelijk zijn of hun primaire functie verliezen. Om dit zoveel mogelijk te beperken, al dan niet te voorkomen, worden materialen vaak afgewerkt met verschillende type behandelingen. Hierdoor kan de levensduur van producten en materialen worden verlengd. 


De verschillende soorten behandeling

Om de juiste behandeling voor uw product te kiezen, kunt u gebruik maken van onderstaand overzicht. Hierin zijn de voor- en nadelen van alle afwerkingen omschreven, zodat u precies weet waar u op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe materialen.

Niet voor alle materialen gelden dezelfde soorten oppervlaktebehandelingen. Vooral voor de metaalindustrie worden verschillende coatings gebruikt ter verbetering en bescherming van materialen. Binnen deze industrie is er vaak de keuze tussen RVS en staal. 

Wanneer deze twee met elkaar worden vergeleken, wordt RVS vaak als voorkeur gegeven. Toch is dit niet geheel juist. Beide materialen hebben namelijk hun voor- en nadelen. Zo heeft RVS van zichzelf al een corrosiebestendige laag, maar kan staal worden voorzien van een zinklaag die uiteindelijk corrosie kan voorkomen. Aangezien staal over het algemeen goedkoper is dan RVS, zou dit een goede overweging kunnen zijn.

gaascontainer, stapelbak en steekwagen

 


Staal thermisch of elektrolytisch verzinken

Nadat u een keuze heeft gemaakt op het gebied van materialen kunt u kijken naar een beschermende behandeling, zoals het verzinken van staal. Waar RVS al een beschermende laag bevat, kan dit bij staal worden toegevoegd om de levensduur te verlengen. Het verzinken van producten dient ter bescherming van het basismateriaal. Binnen het verzinken is het mogelijk om te kiezen voor thermisch- of elektrolytisch verzinken. Beide processen zijn totaal verschillend en hebben een ander eindresultaat. Om u een beter beeld te geven van deze verschillen, vindt u in onderstaand overzicht de belangrijkste voor- en nadelen. 

  Thermisch verzinken Elektrolytisch verzinken
Voordelen

- Langdurig beschermd tegen corrosie

- Holle producten ook met zinklaag

- Sterke verbinding tussen zink en basismateriaal

- Matte of weinig glanzende finish

- Toepasbaar zowel binnen als buiten

- Geen sprake van vervorming

- Laagdikte nauwkeuriger te bepalen

- Geen nabewerking nodig

- Glazend en glad uiterlijk

Nadelen

- Kans op vervorming

- Niet geschikt voor materialen dikker dan 5 mm

- Nabehandeling van schroefdraadpassingen

- Verwijderen van zinkdruppels nodig

- Binnenzijde niet verzinkt

- Minder corrosiebestendig

- Laagdikte niet uniform door verdeling van stroomdichtheid

- Enkel geschikt voor binnentoepassing

 

Thermisch verzinken is de meest hoogwaardige uitvoering en biedt een betere bescherming. Ter voorbeeld: stapelrekken kunnen zonder problemen buiten staan door de afwerking die roesten en barsten voorkomt. 

Voor u: het gaat dus om de gewenste mate van bescherming en de situatie waarin het product wordt gebruikt. 


Extra behandelingen

Om de levensduur van uw materialen te verlengen is het mogelijk om te kiezen voor een extra beschermlaag, namelijk poedercoaten of lakken. Kort gezegd is poedercoating een elektrostatisch proces waarbij poeder met een spuitpistool wordt aangebracht op materialen. Vervolgens wordt dit uitgehard in de oven, wat resulteert in een mooie en duurzame coating. De coating wordt niet alleen gebruikt om de levensduur van materialen te verlengen, maar ook als designelement. 

Bij natlakken wordt er gebruik gemaakt van een oplosmiddel, waardoor de verf vloeibaar wordt aangebracht en moet uitharden. Hierdoor is het lakken van materialen minder milieuvriendelijk. De grootste voordelen van lakken zijn het gladdere eindresultaat en er wordt geen maximale maat gehanteerd omdat er geen spuitcabine nodig is. Bij het drogen van lang materiaal nadat deze gelakt zijn, is de draagarmwagen een uitstekende oplossing.

 

  Poedercoaten Natlakken
Voordelen

- Sterke verflaag die minder snel beschadigt

- Vormt een beter beschermende laag

- Milieuvriendelijk

- Veel gladder eindresultaat

- Decoratieve effecten zijn mogelijk

- Geen nabewerking nodig 

- Geen maximale afmetingen aan het product

Nadelen

- Heeft een beperkte maximale afmeting i.v.m. spuitcabine

- Eventuele beschadigingen zijn lastig bij te werken

- Minder sterke bescherming tegen weersomstandigheden

- Niet milieuvriendelijk door vrijkomende oplosmiddelen

 


Opslag voor binnen en buiten

Bij Kruizinga.nl vindt u verschillende producten die geschikt zijn voor binnen en buiten. Materialen die thermisch verzinkt zijn, kunnen uitstekend tegen de verschillende weersomstandigheden van buiten. Denk bijvoorbeeld aan stapelbakken en gaascontainers. Productgroepen zoals steekwagens zijn geschikt voor gebruik op binnenlocaties, omdat deze ter bescherming enkel een lak- of poedercoating bevatten. 

 

Heeft u vragen of zoekt u hulp bij het kiezen van de juiste oppervlaktebehandeling? Neem dan contact op met één van onze medewerkers. 

 


Dit vindt u misschien ook interessant