Welke pallet afmetingen bestaan er?

Pallets bestaan in verschillende vormen en maten. Daarnaast heeft iedere pallet ook weer zijn eigen karakter en kenmerken. In de logistiek en opslag zijn pallets een van de meest gebruikte opslag- en transportmiddelen. De juiste pallet afmetingen kunnen een groot verschil maken in de efficiëntie van een logistiek proces. Daarom hebben we in deze blog de verschillende pallet maten op een rij gezet per materiaalsoort, benaming en toepassing.

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Wanneer u op zoek bent naar pallets, komt u er al snel achter dat er veel verschillende soorten pallets bestaan. Vaak heeft u dan ook nog eens veel keuze uit de diverse afmetingen van pallets, want: hoe groot is een pallet? Het is van belang om, voordat u een pallet aanschaft, eerst te kijken naar welke pallet afmetingen u nodig heeft. In deze blog vertellen we u meer over welke palletafmetingen er bestaan. Zo zullen we ingaan op afmetingen van pallets op basis van materiaalsoort, afmetingen van pallets op basis van hun benaming en tot slot zullen we ingaan op afmetingen van pallets op basis van hun toepassing.


Afmetingen van pallets op basis van materiaalsoort

Een pallet is verkrijgbaar in verschillende materialen. Bij Kruizinga verkopen we pallets in de materiaalsoorten: hout, kunststof, aluminium, HDPE, karton en staal. Het is van belang om van tevoren te bepalen waarvoor u de pallet nodig heeft, zo kunt u ook de materiaalsoort meenemen bij het maken van uw keuze. 

 

Kunststof pallets worden vooral gebruikt voor de voedselindustrie, doordat ze eenvoudig te reinigingen zijn, duurzaam zijn en de pallets geen vocht vasthouden.

 

Houten pallets worden het meest gebruikt in de opslag- en transportwereld. Ze zijn relatief goedkoop vergeleken met de andere soorten pallets, milieuvriendelijk en gemakkelijk te repareren.

 

Stalen pallets hebben een hoog laadvermogen en zijn zeer stootbestendig. Hierdoor worden dit soort pallets vaak gebruikt bij het vervoeren van zware ladingen.

 

Aluminium pallets zijn, net als de stalen pallets, veelvoorkomend in cleanrooms en de voedselindustrie. Ze zijn licht van gewicht, roestvrij, houden geen vocht vast en zijn eenvoudig schoon te maken. 

 

PP regranulaat + HDPE pallets zijn gemaakt van een mengsel van gerecycled polypropyleen plastic (PP) en kleine korrels HDPE-plastic. Dit is een duurzamer alternatief voor kunststof pallets, met dezelfde voordelen. 

 

 

Nu we in het kort de verschillen hebben uitgelegd over de kenmerken van de verschillende materiaalsoorten, gaan we verder met de afmetingen van pallets op basis van deze materiaalsoorten. Kunststof pallets en houten pallets zijn in veel verschillende afmetingen verkrijgbaar.

 

Zo kunnen beide materiaalsoorten ook een europallet afmeting hebben. De maten van europallets zijn vastgesteld en opgesteld door de European Pallet Association, ofwel EPAL. Dit houdt in dat een kunststof pallet of een houten pallet een afmeting heeft van 800 x 1200 x 144 mm met een dikte van 22 mm. Vooral houten pallets worden als EPAL-pallets gezien. Deze houten pallet met een europallet afmeting bestaat uit 5 planken, met daartussen 9 klossen en 3 onder planken. Het gewicht van deze pallet is 25 kg (+/-). Daarnaast hebben ze een draaglast van 1500 kg.

 


Afmetingen van pallets op basis van hun benaming 

Hoe groot is een pallet? Deze vraag is niet zomaar beantwoord. Er zijn namelijk allerlei afmetingen en benamingen voor verschillende pallets. Afmetingen van pallets kunnen verschillende benamingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan euro pallets, halve europallets, minipallets en industriepallets. We zullen deze begrippen uitleggen:

 

- Euro pallet / halve pallet

 

Zoals eerdergenoemd heeft een europallet een standaardafmeting. De standaard afmetingen van een europallet zijn 80 x 120 cm. Dit palletformaat komt het meeste voor in Europa in de logistiek en opslag. Zo doen veel bedrijven aan ‘pallets ruilen’. Dit houdt in dat een leverancier bijvoorbeeld 50 volle pallets meeneemt en vervolgens 50 lege pallets mee terugneemt. Zo kunnen logistieke processen sneller verlopen.

 

Wanneer er wordt gesproken over een halve europallet, dan is de europallet afmeting 80 x 60 cm, dus 800 x 600 mm. Een halve europallet afmeting wordt ook wel een displaypallet formaat genoemd. Een displaypallet wordt voornamelijk ingezet in de opslag- en transportwereld. Het grote voordeel is dat goederen hierop kunnen blijven staan en niet per se uitgeladen hoeven te geworden dankzij het kleinere formaat. Dit is goedkoper en sneller, waardoor productiviteit dus toeneemt.

 

- Mini pallets

 

Een mini pallet is, zoals de naam al doet vermoeden, een pallet met een kleine afmeting in vergelijking met standaard pallet maten. Bij Kruizinga hebben we minipallets met een pallet afmeting van 60 x 40 cm die op 4 poten staat. Het voordeel van mini pallets is dat hierdoor ook kleinere ladingen gemakkelijk vervoerd kunnen worden.

 

Bij Kruizinga verkopen we een mini-pallet van hout wat nestbaar is, dat betekent dat u deze pallets kunt opstapelen waarna ze in elkaar vallen. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor verschillende soorten kunststof pallets met een roosterpatroon. 

 

- Industriepallet

 

Een industriepallet, ook wel een blokpallet of ISO-pallet genoemd, zijn pallets die afwijken van standaard afmetingen. Een europallet wordt voornamelijk gebruikt in Nederland en Duitsland, maar de industriepallet wordt veel gezien in Frankrijk en Engeland. De standaardafmeting van een industriepallet is 120 x 100 cm

 

Bij Kruizinga verkopen we naast nieuwe industriepallets, ook gebruikte pallets. Het voordeel van een gebruikte industriepallet is dat deze goedkoper zijn in de aanschaf. Daarnaast draagt u daarmee ook bij aan de verduurzaming van de logistiek. Deze pallets worden namelijk opnieuw gebruikt, waardoor er geen grondstoffen verloren gaan.

- XXL pallet

 

Een XXL-pallet heeft een grote palletafmeting. XXL pallets worden voornamelijk ingezet voor de opslag en het vervoeren van vaten, zware ladingen en BIG BAGS. Wanneer de XXL pallet voor vaten worden ingezet, worden het ook wel vatenpallets genoemd. De afmeting waar u aan kunt denken is 120 x 120 cm. Doordat de pallet zo groot is, kunnen hierop grotere en zwaardere materialen en ladingen geplaatst worden. Hierdoor wordt de XXL pallet vaak getransporteerd met behulp van een zeecontainer.

 

Een XXL pallet is dus simpelweg een grotere versie van een standaard pallet.

- CP pallet

 

Een CP pallet staat voor chemie pallet. De naam verklapt al dat deze type pallets veel worden toegepast in chemische industrieën zoals fabrieken waar auto’s, metaal, medicijnen of cosmetica geproduceerd worden. Vandaag de dag zijn veel industrieën met elkaar verbonden, waardoor we de CP pallet ook steeds vaker voorbij zien komen in andere branches.

 

Er zijn verschillende uitvoeringen van de chemiepallet, namelijk: CP1 t/m CP9. Er zijn in totaal 5 verschillende maten hieraan verbonden. Zo hebben CP1 en CP6 een afmeting van 100 x 120 cm, heeft CP2 een afmeting van 80 x 120 cm, hebben CP3, CP8 en CP9 afmeting van 114 x 114 cm, hebben CP4 en CP7 een maatvoering van 110 x 130 cm en heeft CP5 een afmeting van 76 x 114 cm

 


Afmetingen van pallets op basis van hun toepassing

Een pallet komt eigenlijk in iedere industrie of sector voor. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie, medicijnindustrie, de logistiek en binnen retail. Uiteraard begrijpen we dat het soms best lastig is om precies te weten welke palletafmeting u moet kiezen op basis van de naam of materiaalsoort. Daarom hebben we de afmetingen van pallets op basis van hun toepassing voor u op een rij gezet.

 

- Frisdrankblikjes, groenteconversen in blik of in blik verpakte materialen

 

Wanneer u frisdrankblikjes, groenteconversen in blik of in blik verpakte materialen importeert of exporteert, wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van een pallet met een afmeting van 130 x 110 cm. Deze palletafmeting is hiervoor speciaal ontwikkeld. Naast dat het handig is om gebruik te maken van deze palletafmeting, is het ook van belang om voor het juiste materiaal te kiezen. In dit geval zouden we kiezen voor een kunststof pallet. Dit heeft te maken met het feit dat dit type pallet geen vocht vasthoudt. Mocht een blik of pot open knappen of barsten, dan kan de kunststof pallet later nog makkelijk gereinigd worden.

 

- Magazijnbakken, stapelbakken of kunststofbakken

 

Magazijnbakken of stapelbakken brengen overzicht in magazijnen of andere opslaglocaties. Naast dat deze bakken gebruikt kunnen worden in eigen magazijn, kan het ook zijn dat ze met deze bakken goederen vervoeren naar de klant toe. Doordat er verschillende manieren zijn om de bakken in te zetten, worden ze vaak in grote aantallen ingekocht. 

 

Om de bakken te vervoeren wordt er gebruik gemaakt van pallets. Vaak worden hier pallets voor gebruikt met een europallet afmeting. Op een europallet afmeting van 80 x 120 cm kan uiteraard de indeling van de lading variëren. Vaak worden er 6 kunststofbakken met wisselende groottes op de pallet geplaatst. Hier kunt u de indeling vinden.

 

Naast dat de europallet afmeting vaak hiervoor wordt ingezet, wordt er wederom ook veel gebruik gemaakt van het formaat van een blokpallet, ook wel een industriepallet of ISO-pallet genoemd.

 

- Dozen met goederen

 

Naast dat opslag- en transportmiddelen op pallets worden vervoerd, worden ook goederen als kleding, sportartikelen of woonartikelen hierop van de ene plek naar de andere plek gebracht. Opvallend is dat er dan vaak gebruik wordt gemaakt van hele variërende formaten in pallets. Kleine ladingen worden vervoerd op een pallet met een afmeting van 60 x 40 cm (mini pallet formaat). Een iets grotere lading wordt, afhankelijk van de locatie, op een industriepallet met een afmeting van 120 x 100 cm of een euronorm palletafmeting van 80 x 120 cm vervoerd. Tot slot kan het ook voorkomen dat er een grote vracht wordt ingekocht en geïmporteerd vanuit een ver land in een zeecontainer. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een palletafmeting van een XXL pallet van 120 x 120 cm.

 


Waarom pallets kopen bij Kruizinga?

Kruizinga heeft een groot assortiment in opslag- en transportmiddelen, waaronder pallets. De pallets zijn in veel verschillende pallet afmetingen verkrijgbaar. Mocht u niet weten voor welk palletformaat u moet kiezen, dan kunt u altijd onze experts inschakelen. Naast dat u nieuwe pallets kunt aanschaffen, kunt u bij ons ook terecht voor gebruikte en maatwerk pallets. Daarnaast kunt u het kopen van pallets ook combineren met de aanschaf van andere logistieke middelen. Denk aan stapelbakken, draadmanden of stellingen. Op deze manier kunt u eenvoudig uw volledige opslag- en transportmiddelen voorraad regelen via één vertrouwde leverancier!

 

In ons palletoverzicht kunt u alle beschikbare pallets doornemen. Heeft u vragen of ontvangt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar sales@kruizinga.nl of op werkdagen te bellen naar 088 533 15 55.


Dit vindt u misschien ook interessant