Magazijn optimalisatie: eindejaarsdrukte de baas!

Het laatste kwartaal van het jaar brengt niet alleen feestdagen met zich mee, maar ook een toenemende drukte in magazijnen. Voor ondernemers en procesverbeteraars is het essentieel om de operaties naadloos te laten verlopen. Ontdek hoe de juiste magazijnapparatuur de topdrukte kan beheersen en de productiviteit kan verhogen.

Gepubliceerd op 2 november 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Logistieke uitdagingen bij eindejaarsdrukte 

Verwacht u veel drukte in uw magazijn dit laatste kwartaal? De inkoop, opslag en het transport van producten voor Halloween, Black Friday, Sinterklaas en Kerst leidt namelijk tot een hoop logistieke uitdagingen.

 

Uitdagingen voor ondernemers bij eindejaarsdrukte: 

  • - Groeiende voorraad
  • - Ruimtetekort 
  • - Stress
  • - Meer logistieke bewegingen
  • - Onvoldoende bezetting door personeelstekort 
  • - Nee moeten verkopen
  • - Winters weer zoals kou, ijzel en sneeuw

 

Welke producten helpen u tijdens de eindejaarsdrukte? 

De eindejaarsdrukte efficiënt doorstaan, zonder dat dit leidt tot logistieke problemen doet u door uw magazijn en logistieke processen te optimaliseren. Hiervoor heeft u de juiste opslag- en logistieke producten nodig, zo kunt u uw opslag, ruimtegebruik, logistieke processen en voorraadbeheer optimaliseren.

 

Heeft u voldoende ruimte en maakt u hier efficiënt gebruik van? Dit is cruciaal in een efficiënt magazijn, helemaal tijdens de eindejaarsdrukte. Maak daarom gebruik van de juiste opslagmiddelen voor uw situatie:

  • - Plaats bij voldoende ruimte de voorraad in de breedte, zodat het picken van orders eenvoudig en overzichtelijk verloopt.
  • - Maak bij een ruimtetekort in uw magazijn gebruik van stapelracks. Zo kunt u in de hoogte werken en met verschillende rongen de stapelracks naar eigen wens inrichten. 
  • - Extra opslagruimte nodig buiten uw magazijn? Dan kunt u ook tijdelijk zeecontainer huren en deze op uw buitenterrein plaatsen.

 

Tip: lees ook onze blog over voorraadbeheer optimaliseren en kijk of u dit al zo efficiënt mogelijk heeft ingericht!

 

Top 3 producten voor extra opslagruimte tijdens drukte

1. Stapelracks

Stapelracks zijn flexibel in te zetten tijdens drukke periodes. Door de racks op te stapelen, kunt u in de hoogte werken. Met de verschillende afmetingen van de rongen kunt u daarnaast ook allerlei niveaus creëren. Hierdoor kunnen verschillende producten en materialen worden opgeslagen, zonder ruimte te verliezen vanwege standaard afmetingen.

 

Een groot voordeel van stapelracks is dat ze eenvoudig gedemonteerd en compact opgeslagen kunnen worden. Heeft u na de eindejaarsdrukte de extra opslagcapaciteit even niet nodig? Dan kunt u de racks dus eenvoudig wegzetten, zodat ze geen onnodige ruimte innemen.

Stapelracks b600xh300

 

Stapelracks bekijken

 

2. Gaascontainers

Gaascontainers met klapraam zijn ideaal tijdens drukke periodes. Dankzij het gaas blijft de inhoud zichtbaar, wat picken en opbergen eenvoudiger en overzichtelijker maakt. Dankzij het klapraam blijft de inhoud veilig én binnen handbereik, zelfs wanneer de gaascontainers zijn opgestapeld.

 

Ligt de eindejaarsdrukte achter u en heeft u de gaascontainers even niet meer nodig? Dan klapt u deze gemakkelijk in, waardoor ze snel en compact opgeborgen kunnen worden. 

Gaascontainer b600xh300

 

Gaascontainers bekijken

 

3. Stapelbakken van staal

Het enorme laadvermogen maakt de duurzame stalen stapelbak uitermate geschikt voor het magazijn. De stapelfunctie en diversiteit aan afmetingen en laadvolume maakt stapelbakken erg nuttig bij drukke periodes in de logistiek.

 

Stalen stapelbakken b600xH300

 

Stapelbakken bekijken

 

Ook handig tijdens de eindejaarsdrukte

Bij een piek van binnenkomende voorraad is het belangrijk dat dit snel kan worden opgeslagen. Om dit proces snel en efficiënt te laten verlopen is het handig om direct een opzetrand op een pallet met producten te plaatsen. Hierdoor blijven producten veilig tijdens het (interne) transport.

 

Tip: Wanneer het druk is, zit een ongeluk in een klein hoekje. Regel daarom vooraf de veiligheid en bespreek alle regels goed met uw personeel. Lees alles over magazijnveiligheid en gebruik de gratis checklist uit onze magazijnveiligheidsblog

 

Efficiënt picken en versturen tijdens decemberdrukte

Vooruit denken en uw magazijn optimaliseren voordat de drukte daar is, zorgt voor verbeterde logistieke processen. Hierdoor kunnen orders makkelijker gepickt en verstuurd worden. Gebruik daarom de handige producten uit het hieronder weergegeven overzicht voor het efficiënt picken en versturen van uw orders.  

 

Palletwagens

 Palletwagens

 

 

 

 

Inpaktafels

 

Inpaktafels magazijn

 

 

 

 

Steekwagens

 

 

 

Steekwagens

 

 

Eindejaarsdrukte voorbereid ingaan

We helpen u graag om dit laatste kwartaal van het jaar nog succesvoller te maken! Heeft u vragen over hoe u het beste inspeelt op de eindejaarsdrukte? Onze experts denken graag met u mee en houden hierbij rekening met uw huidige situatie. Neem op werkdagen telefonisch contact op via 088 533 15 55 of stuur ons een mail op info@kruizinga.nl


Dit vindt u misschien ook interessant