Veilige magazijninrichting

Bij het inrichten van uw magazijn staat veiligheid altijd voorop. Voorkomen is namelijk beter dan ... nietwaar? Kruizinga helpt u graag mee om de risico's te herkennen en u daarin de juiste adviezen en/of producten mee te geven. Hoe veilig werkt u? Check het direct: bekijk de tips en adviezen.

Gepubliceerd op 16 september 2020 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Veilig werken in het magazijn? Ontdek hoe

In het magazijn van uw bedrijf gebeurt er veel tegelijkertijd. Mensen en machines naast elkaar. Des te belangrijker dat uw medewerkers veilig werken. Ontdek wat u kunt doen voor de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers. 
 


Maak duidelijke afsprakenveiligheidsvoorschriften

Bepaal de afspraken en stel veiligheidsvoorschriften op om bezoekers en medewerkers te beschermen te beschermen. Zorg dat alle afsrpaken en regels bekend zijn bij uw medewerkers. Bekijk dit voorbeeld van huisregels en maak daar uw eigenregels van.

 

Bezoekers
Ik hoef u niet te vertellen dat een magazijn best veel bezoekers krijgt. Alleen al bij het brengen en halen van producten. Maar bezoekers doen niet hetzelfde als de medewerkers. Maak daarom voor bezoekers aparte regels. Zorg dat deze bekend zijn voordat ze het magazijn ingaan. Dit kan bijvoorbeeld door een poster met de belangrijkste veiligheidstips op te hangen bij alle ingangen. En waar mogelijk de bezoekers erop te wijzen voordat ze het magazijn inlopen.
 

 

 


Maak een medewerker verantwoordelijk voor de veiligheid

Maak een medewerker verantwoordelijk voor de optimale veiligheid in het magazijn. Hiermee is er een focus op veiligheid en u kunt iemand aanspreken op de uitvoerende taken. Zo heeft de veiligheidsmedewerker de verantwoordelijkheid om beschadigingen te rapporteren en om hier actie op te ondernemen zodat de schade snel is aangepakt en ongelukken voorkomen. De medewerker heeft een checklist waarmee regelmatig alle punten op het gebied van veiligheid worden doorlopen en afgevinkt.  


Zorg voor achtervang

Bij afwezigheid van de 1ste veiligheidsmedewerker, is het belangrijk dat er een achtervang benoemd is. Deze persoon weet ook hoe dechecklist gebruikt wordt zodat werkzaamheden eenvoudig kunnen worden overgedragen en overgenomen. 

 

Maximale belasting stellingen
Wanneer we het bijvoorbeeld over stellingen hebben, staat er ook een punt als 'maximale belasting' op de checklist van de veiligheidsmedewerker. Het is namelijk een vereiste dat de maximale belasting op de stellage wordt aangegeven.
 

 


Veranker magazijnstellingen

Het op de juiste manier verankeren van magazijnstellingen is van essentieel belang voor de veiligheid in uw magazijn. Dit kan op de standaard manier door in vloeren te boren en eventueel onderling te verankeren. Is dat bij u niet mogelijk? Dan heeft u nog twe andere mogelijke veranderingen.

1. chemische verankeren

2. en met een muurbeugel.

 

Let wel op! Een certificaat krijgt u alleen wanneer de stelling met schroeven in beton is bevestigd. Andere ondergronden zijn hiervoor niet geschikt!

 


Creëer vluchtwegen in het magazijn

Ondanks alle inspanningen om brand en incidenten te voorkomen kunnen er situaties ontstaan waarbij het noodzakelijk is dat alle aanwezigen het pand zo vlug en veilig mogelijk moeten kunnen verlaten. Daarom zijn hiervoor de volgende afspraken: 

 

1. Vluchtwegen en nooduitgangen zijn altijd vrij van obstakels en altijd goed toegankelijk voor personeel of voertuigen.

2. Nooduitgangen kunnen te allen tijde op eenvoudige wijze zonder hulpmiddelen en van binnenuit naar buiten toe worden geopend.

3. De vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de verlichting slecht zichtbaar zijn, zijn voorzien van een noodverlichting.

4. Voor werkruimten waarin activiteiten plaatsvinden met een verhoogd brandrisico, zijn er minimaal twee uitgangen vereist. De uitgangen liggen tenminste 5      meter uiteen en bij voorkeur in tegenovergestelde wanden.

5. Er is altijd een tweede vluchtweg beschikbaar als medewerkers werkzaamheden uitvoeren op andere verdiepingsvloeren of inpandige ruimtes in het magazijn waar het denkbaar is dat de enige beschikbare vluchtweg geblokkeerd kan raken.

6. Ramen, luiken en dergelijke niet voor normaal gebruik bestemde uitgangen, kunnen een alternatieve gelegenheid tot ontkoming bieden, mits het verlaten van de ruimte langs die weg gemakkelijk en veilig kan.

 


Vergroot de zichtbaarheid

Voor het vergroten van de zichtbaarheid van voetgangers én heftrucks kunt u reflecterende veiligheidshesjes, veiligheidsspiegels, borden- en stickers, vloer/wand of voertuigmarkering inzetten. Gebruik voor een grotere zichtbaarheid van heftrucks de bluespot. Dit systeem bestaat uit een lamp die bovenop de cabine is bevestigd en die bij elke achteruitrijbeweging een lichtsignaal op de vloer projecteert. Dat betekent dat voetgangers dankzij de gekleurde, snelbewegende lichtvlekken op de vloer al eerder zien wanneer een heftruck de hoek om komt.

 

Voorkom schade of ongevallen door aanrijdbeveiliging

Wees extra bewust van de gevaren wanneer u met vorkheftrucks of andere voertuigen in het magazijn werkt. Want als een stelling in het magazijn alleen al licht geraakt wordt, is dit meteen een zwakke plek in de staander. En dat kleine incident kan grote gevolgen hebben wanneer u daar niet op tijd bij bent. Meld daarom elk incident direct bij de veiligheidsmdewerker zodat er de juiste actie wordt ondernomen. 

 

Toch kunt u niet alle ongelukken voorkomen. Hoe voorzichtig uw medewerkers ook zijn. Om grote ongelukken te voorkomen is een aanrijdbescherming van ten minste 40 cm hoog in een magazijn onmisbaar. Zo voorkomt u met hoekbeschermers en kolombeschermers  schade aan stellingen of machines in het magazijn of werkplaats.

Welke aanrijdbeveiligingsmaterialen heeft u nog nodig? Bekijk alle aanrijd beveiligingsmaterialen

 

 

Voorkom ongelukken in het magazijn met deze veiligheidsspiegel

Door deze aanrijdpaal beveiligt u uw stelling



Dit vindt u misschien ook interessant