Verhuishondje uitzoeken en gebruiken: ons advies

Een verhuishondje is een transportmiddel om meubels mee te verplaatsen. Er zijn verschillende benamingen die worden gebruikt binnen de transportwereld. Zo wordt het verhuishondje ook wel een hondje, meubelroller, karretje op wielen, meubeltransporter, transport roller en dolly genoemd. Het uitzoeken van een verhuishond die perfect past bij uw transportbehoeften is belangrijk. Daarom zetten we de belangrijkste punten voor u op een rij en gebruiken we voorbeelden uit de praktijk om u te ondersteunen in het selecteren en gebruiken van dit transport karretje.

Gepubliceerd op 14 november 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Wat is een hondje precies?

Een verhuishondje is een transportmiddel dat u kunt gebruiken bij het verplaatsen van grote en zware voorwerpen. Zoals de naam al doet vermoeden kunt u deze inzetten voor het verhuizen van meubels, dat komt natuurlijk van pas tijdens een verhuizing of herinrichting. De piano met hondjes verplaatsen is namelijk een stuk gemakkelijker (en beter voor uw rug) dan wanneer u dit met de hand moet doen. Echter is dat nog maar het begin, verhuishondjes kunt u ook goed inzetten om het interne transport binnen uw bedrijf te optimaliseren en ongelukken te voorkomen. 

 

Wanneer u een hondje wilt kopen, is het belangrijk om vooraf te bepalen waarvoor u het verhuishondje gaat gebruiken. Standaard worden de meubelrollers geleverd met een houten plateau dat is voorzien van een anti-slip laag. Daarnaast heeft u bij ons de keuze uit drie verschillende soorten zwenkwielen, namelijk: kunststof, rubber of streeploos rubber. Maar welk type zwenkwiel past het beste bij u? 

 

Tip: Gaat u verhuizen? Lees ook onze blog: transportmiddelen gebruiken tijdens verhuizingen!

 

Kunststof wielen

 

Verhuishondje kunststof wielen

Rijweerstand: Zeer weinig
Geluid: Hoog op nagenoeg alle ondergronden
Elasticiteit: Onelastische harde loop
Vuilgevoeligheid: Zeer gevoelig
Lagers: Rollager
Streeploos: Ja, maar kunnen wel krassen creëren op een harde ondergrond
Ondergrond: Voor effen ondergronden

Max. draaggewicht: 500 kg
Max. oprijhoogte: 2,5% van de wieldiameter

Kenmerken: Gunstige wielen met een hoog draagvermogen, zeer gering rijcomfort. Verregaand bestand tegen zout, zuren en logen.

Waar gebruiken: Voor allerlei doeleinden te gebruiken, populair bij intern transport, horeca, verhuizingen, steriele ruimtes

 

Rubberen wielen

 

Verhuishondje rubber wielen

Rijweerstand: Weinig
Geluid: Weinig tot niet op nagenoeg alle ondergronden
Elasticiteit: Elastische harde loop
Vuilgevoeligheid: Zeer gevoelig
Lagers: Rollager
Streeploos: Nee
Ondergrond: Voor effen én oneffen ondergronden

Max. draaggewicht: 300 kg
Max. oprijhoogte: 5% van de wieldiameter

Kenmerken: Prijsgunstige wielen voor een gemiddeld draagvermogen, niet streeploos! 

Waar gebruiken: Voor allerlei doeleinden te gebruiken, populair bij intern transport, zorginstellingen en scholen

Streeploos rubberen wielen

 

Verhuishondje rubber streeploos

Rijweerstand: Weinig
Geluid: Weinig tot niet op nagenoeg alle ondergronden
Elasticiteit: Elastische harde loop
Vuilgevoeligheid: Zeer gevoelig
Lagers: Rollager
Streeploos: Ja
Ondergrond: Voor effen én oneffen ondergronden

Max. draaggewicht: 300 kg
Max. oprijhoogte: 5% van de wieldiameter

Kenmerken: Prijsgunstige wielen voor een gemiddeld draagvermogen, streeploos dus ook voor gevoelige ondergronden.

Waar gebruiken: Voor allerlei doeleinden te gebruiken, populair bij ziekenhuizen, scholen, buiten gebruik en zorginstellingen

 

Waar wordt een meubelhondje voor gebruikt?

Voor het verplaatsen van dozen, banken, plantenbakken, kasten, overige meubelstukken en andere zware objecten is een meubelhondje een geschikt transportmiddel. U voorkomt hiermee dat uzelf of uw personeel onnodig zwaar tilwerk hoeft uit te voeren. Dit maakt het verplaatsen van zware objecten een stuk ergonomischer

 

Let op! Bij het gebruik van een meubelhondje adviseren we u om het object altijd op het midden van het verhuishondje te plaatsen. Dit zorgt voor de beste stabiliteit en gelijkmatige belasting. Het laadvermogen voor hondjes is namelijk bij gelijkmatige verdeling van het gewicht.

 

Zie diverse voorbeelden voor gebruik van een meubelhondje!

Grote en zware objecten verplaatsen

Heeft u een langwerpig object of een object dat groter en zwaarder is dan het transport karretje, dan kunt u het beste twee meubelhondjes aan beide zijden gebruiken of koppelbare meubelhondjes gebruiken om het oppervlakte en maximale draaggewicht te verhogen. Pas ook hierbij altijd op dat u het maximale laadvermogen niet passeert en evenredig verdeeld. 

 

  

Meubelhondjes en transportmiddelen van Kruizinga

Bent u eruit? Bekijk dan het volledige overzicht verhuishondjes en interne transportmiddelen om het beste transportmiddel voor uw doeleinde te selecteren. Onze opslag- en transportmiddelen zijn vaak direct uit voorraad leverbaar, zowel nieuw, gebruik als in de verhuur! Buiten de meubelrollers, bieden we u ook soortgelijke Fetra onderwagens en standaard Fetra rolplateaus met duwstang aan. Deze zijn beter stuurbaar en daarom voor veelvoudig gebruik in de logistiek zeer efficiënt.

 

Bezig met een verhuizing of reorganisatie? Bekijk ook onze verhuisdekens, steekwagens, rolcontainers, verhuisbakken, spanbanden, oprijplaten en pompwagens eens!


Dit vindt u misschien ook interessant