Welke soorten pallets zijn er?

Pallets zijn onmisbare hulpmiddelen binnen de wereld van opslag en transport. Er zijn verschillende soorten pallets met verschillende doeleinden en toepassingen. Het is van belang om de juiste pallets voor uw organisatie te verzorgen, zodat alle werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Welke pallets er zijn en waar deze toe dienen, leggen we u in deze blog uit.

Gepubliceerd op 17 november 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Afmetingen van soorten pallets

Er bestaan verschillende soorten pallets in allerlei afmetingen. Liggend aan het doel van de pallet en de beschikbare ruimte kunt u op zoek gaan naar de pallet in de afmetingen die het beste bij uw werkzaamheden past.

 

Een populaire pallet formaat is 120x80 cm en 60x40 cm. Dit zijn de europallet afmetingen, volgens de Euronorm, vastgesteld door de Europese Unie. De Euronorm is echter niet verplicht om aan te houden. Kies daarom de pallet afmetingen die het beste aansluiten op uw behoeften. Wanneer u heeft vastgesteld welke pallet maten u nodig heeft, kunt u op zoek gaan naar de verschillende soorten pallets die in deze maten beschikbaar zijn.

 

Bij Kruizinga kunt u zowel nieuwe pallets als gebruikte pallets aanschaffen. Naast de standaard maten binnen ons palletassortiment, kunt u ook maatwerk pallets bestellen. Deze worden volledig gemaakt op basis van uw wensen.

 


Verschillende soorten pallets

Het soort pallet heeft invloed op de opslagcapaciteit en gebruikstoepassing. Bij Kruizinga vindt u blokpallets en nestbare pallets. Het is belangrijk dat u het verschil tussen deze twee soorten pallets kent en weet welke pallet het beste aansluit op uw bedoelde gebruik.

 

Blokpallets

De blokpallet bestaat uit een dubbele laag, vandaar dan ook de naam blokpallet. De blokpallet heeft vier grijpmogelijkheden voor een palletwagen, waardoor deze ook wel een 4-weg pallet genoemd wordt.

 

Met de juiste palletwagen kunt u blokpallets dan ook gemakkelijk verplaatsen. Het voordeel van de blokpallets is de wendbaarheid en stevigheid ervan.

Nestbare pallets

U kunt met nestbare pallets tot wel 50% ruimte besparen, omdat deze eenvoudig opgestapeld kunnen worden. De pallets vallen bij het opbergen in elkaar, waardoor er minder ruimte wordt opgenomen dan bij bijvoorbeeld een blokpallet. Sommige nestbare pallets zijn, net als de blokpallets, van vier zijden te grijpen. Echter is dit niet altijd het geval, let daarom bij de aanschaf op de grijpbaarheid van dit pallet soort.

 

Europallets

Binnen de transportwereld worden Europallets vaak gebruikt. Deze soorten pallets voldoen aan de Euronorm. Dit zijn pallets met een gestandaardiseerde maatvoering van 120x80cm. De europallet afmetingen zijn gebaseerd op de basismaat: 60x40 cm. Door allerlei bodemmaten op deze basismaat te baseren, is het eenvoudiger om transport en opslag efficiënt te organiseren. Verschillende onderdelen passen namelijk op een logische wijze in, naast en op elkaar, waardoor er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de ruimte.

 


 

Materiaalsoorten

Bij Kruizinga vindt u pallets gemaakt van verschillende materialen. Per sector, doel en toepassing kan het meest toepasselijke materiaal verschillen. Hieronder hebben we de verschillende materialen voor u op een rij gezet. Zo krijgt u een goed idee van welke soorten pallets het beste bij u passen.

 

Houten pallets

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn houten pallets gemaakt van hout. Deze zijn hierdoor zeer stevig en dankzij de goedkopere materiaalsoort toch voordelig in de aanschaf. Ze worden daarom ook veel in verschillende opslag- en transportsectoren gebruikt. Wel is het belangrijk dat u de houten pallets in droge en goed geventileerde omgevingen gebruikt en opslaat.

 

Wordt een houten pallet nat of staat deze in een slecht geventileerde ruimte?

Dan kan er schimmel en schade ontstaan. Het voordeel van een houten pallet is daarbij wel dat het hout vrij eenvoudig vervangen kan worden, wat het een zeer duurzaam pallet type maakt.

Kunststof pallets

Pallets gemaakt van kunststof zijn eenvoudig te reinigen. Daarom zijn ze dan ook onmisbaar in de farmaceutische, chemische en voedselverwerkingssectoren. Ook in clean room omgevingen zijn kunststof pallets zeer populair. Het materiaal houdt geen vocht vast en is licht van gewicht, waardoor deze soorten pallets zeer wendbaar zijn. Deze pallets hebben een langere levensduur dan houten pallets en zijn weerbestendig en recyclebaar. Daarnaast voldoen de kunststof pallets van Kruizinga aan de hygiënevoorschriften voor het vervoer van levensmiddelen en micro-elektronica.

PP regrunalaat + HDHP pallets

PP regrunalaat + HDHP pallets zijn een duurzaam alternatief voor kunststof pallets. Ze zijn gemaakt met een mengsel van gerecycled polypropyleen plastic (PP) en kleine korrels HDPE-plastic. Ze zijn net als kunststof pallets wendbaar dankzij het lichte gewicht, weerbestendig, recyclebaar en makkelijk schoon te maken.

 

CP-pallets

Deze palletsoort werd eerder vooral gebruikt in de chemische sector. Het chemische pallet is namelijk bestand tegen veel bijtende en giftige stoffen. Daarnaast heeft het een erg hoog draagvermogen. Door deze voordelen zijn steeds meer sectoren gebruik gaan maken van deze soorten pallets. CP-pallets bestaan er in verschillende afmetingen, deze zijn geclassificeerd van CP1 tot CP9. 

Wegwerppallets

We noemen wegwerppallets ook wel houtvezelpallets. Deze pallets zijn gemaakt van pershout en zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Ze zijn voordelig en ruimtebesparend. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en recyclebaar, wat ze populair maakt onder webshops, productiebedrijven en distributeurs.

 

Wegwerppallets zijn uitermate geschikt voor eenmalige export en kunnen het beste, zoals bij houten pallets, in een droge en geventileerde ruimte bewaard worden.

Aluminium pallets

Aluminium pallets zijn licht van gewicht, antistatisch en milieuvriendelijk. Onze aluminium pallets worden gegarandeerd geleverd met waterdichte lasnaden, zijn roestvrij en vrij van bramen. Omdat ze eenvoudig schoon te houden zijn, zijn de aluminium pallets zeer geschikt voor het gebruik in steriele of hygiënische omgevingen zoals clean rooms en horecagelegenheden. Daarnaast kunnen ze worden toegepast voor hittebehandelingen en bij verwerkers van gevaarlijke stoffen.

Stalen Pallets

Staal is een materiaal dat corrosie- en zuurbestendig is, zware lasten kan verplaatsen en eenvoudig schoon te maken is. Hierdoor kunnen ze in steriele omgevingen worden gebruikt. Stalen pallets zijn ook vochtbestendig, roestbestendig, waterdicht en zeer slijtvast. Hierdoor hoeven ze niet begast te worden, waardoor u in productiekosten kunt besparen.


Welke soorten pallets heeft u nodig?

Bent u er nog niet - of juist al wel - helemaal uit welke soorten pallets het beste aansluiten op uw werkzaamheden of ontvangt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee en voorzien u van passend advies. Telefonisch kunt u ons elke werkdag bereiken op 088 533 15 55 of berichten via Whatsapp op +316 128 156 55. Stuurt u liever een mail? Dat kan op sales@kruizinga.nl.