Welke pallets zijn er?

22 juni 2023

Pallets zijn onmisbare hulpmiddelen binnen de wereld van opslag en transport. Er zijn verschillende soorten pallets met verschillende doeleinden en toepassingen. Het is van belang om de juiste pallets voor uw organisatie te verzorgen, zodat alle werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Welke pallets er zijn en waar deze toe dienen, leggen we u in deze blog uit.

Afmetingen van pallets

Er bestaan verschillende soorten pallets in allerlei afmetingen. Liggend aan het doel van de pallet en de beschikbare ruimte kunt u op zoek gaan naar de pallet in de afmetingen die het beste bij uw werkzaamheden past.


Binnen de transportwereld zult u vaak pallets gebruiken met de Euronorm. Dit zijn pallets met een gestandaardiseerde maatvoering. Deze zijn gebaseerd op de basismaat: 600x400 mm. Door allerlei bodemmaten op deze basismaat te baseren, is het eenvoudiger om transport en opslag te organiseren. Verschillende onderdelen passen namelijk op een logische wijze in, naast en op elkaar, waardoor er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de ruimte.


Deze maatvoering is echter niet verplicht om aan te houden, welke pallets u ook mag gebruiken. U kunt daarom zelf kiezen voor de afmetingen die het beste aansluiten op uw behoeften. Wanneer u heeft vastgesteld welke pallet het beste bij u past, kunt u op zoek gaan naar de beste match. Bij Kruizinga kunt u zowel nieuwe pallets als gebruikte pallets aanschaffen. Naast de standaard maten binnen het brede assortiment van Kruizinga, kunt u ook maatwerk pallets bestellen. Deze worden volledig gemaakt op basis van uw wensen. Hierdoor kunt u voor de meest afwijkende afmetingen en projecten over passende pallets beschikken.

 


 

Pallet types

Het type pallet heeft invloed op de opslagcapaciteit en gebruikstoepassing. Bij Kruizinga vindt u 4-weg pallets en nestbare pallets. Het is belangrijk dat u het verschil tussen deze twee types kent en weet welke pallet het beste aansluit op uw bedoelde gebruik.

4-weg pallets

De 4-weg pallet bestaat uit een dubbele laag, daardoor wordt deze ook wel een blokpallet genoemd. Bij een 4-weg pallet zijn er vier grijpmogelijkheden voor een palletwagen, waardoor deze aan zowel de voorkant, achterkant en beide zijkanten kan worden ingestoken. Met de juiste palletwagen kunt u deze 4-weg pallets dan ook gemakkelijk verplaatsen. Dit maakt het een zeer eenvoudig te gebruiken en wendbare pallet.

Nestbare pallets

U kunt met nestbare pallets tot wel 50% opslagruimte besparen, omdat deze eenvoudig opgestapeld kunnen worden. De pallets vallen bij het opbergen in elkaar, waardoor er minder ruimte wordt opgenomen dan bij bijvoorbeeld een blokpallet. Sommige nestbare pallets zijn, net als de 4-weg pallets, van vier kanten te grijpen. Echter is dit niet altijd het geval, let hier dan ook goed op.

 


 

Materiaalsoorten

Bij Kruizinga vindt u pallets gemaakt van verschillende materialen. Per sector, doel en toepassing kan het best passende materiaal verschillen. Hieronder zetten we de verschillende materialen voor u op een rij. Zo krijgt u een goed idee welke pallet het beste past bij u.

 

Houten pallets

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn houten pallets gemaakt van hout. Deze zijn hierdoor zeer stevig en dankzij de goedkopere materiaalsoort toch voordelig in aanschaf. Ze worden daarom ook veel in verschillende opslag- en transportbranches gebruikt. Wel is het belangrijk dat u de houten pallets in droge en goed geventileerde omgevingen gebruikt en opslaat. Wordt een houten pallet nat of staat deze in een slecht geventileerde ruimte? Dan kan er schimmel en schade ontstaan. Het voordeel van een houten pallet is echter wel dat het hout vrij eenvoudig vervangen kan worden, wat het ook een zeer duurzaam keuze maakt.

Kunststof pallets

Pallets gemaakt van kunststof zijn eenvoudig te reinigen. Daarom zijn ze dan ook onmisbaar in de farmaceutische, chemische en voedselindustrie. Ook in clean room omgevingen zijn kunststof pallets zeer populair. Het materiaal houdt geen vocht vast en is licht van gewicht, waardoor een pallet zeer wendbaar is. Deze pallets hebben een langere levensduur dan houten pallets en zijn weersbestendig en recyclebaar. Daarnaast voldoen de kunststof pallets van Kruizinga aan de hygiënevoorschriften voor het voervoer van levensmiddelen en micro-elektronica.

PP regrunalaat + HDHP pallets

PP regrunalaat + HDHP pallets zijn een duurzaam alternatief voor kunststof pallets. Ze zijn gemaakt met een mengsel van gerecycled polypropyleen plastic (PP) en kleine korrels HDPE-plastic. Ze zijn net als kunststof pallets wendbaar dankzij het lichte gewicht, weersbestendig, recyclebaar en makkelijk schoon te maken.

Houtvezelspallets

We noemen houtvezelpallets ook wel wegwerppallets. Deze pallets zijn gemaakt van pershout en worden daarom eenmalig gebruikt. Ze zijn voordelig en ruimtebesparend, waardoor er veel opslagruimte kan worden bespaard. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en recyclebaar, wat ze populair maakt onder webshops, productiebedrijven en distributeurs. Houtvezelpallets zijn uitermate geschikt voor eenmalige export en dienen, zoals de houten pallets, in een droge en geventileerde ruimte bewaard te worden.

Aluminium pallets

Aluminium pallets zijn licht van gewicht, antistatisch en milieuvriendelijk. Onze aluminium pallets worden gegarandeerd geleverd met waterdichte lasnaden, zijn roestvrij en vrij van bramen. Omdat ze eenvoudig schoon te houden zijn, zijn de aluminium pallets zeer geschikt voor het gebruik in steriele of hygiënische omgevingen zoals clean rooms en horecagelegenheden. Daarnaast kunnen ze worden toegepast voor hittebehandelingen en bij verwerkers van gevaarlijke stoffen.

Stalen Pallets

Staal is een materiaal dat corrosie- en zuurbestendig is, zware lasten kan verplaatsen en eenvoudig schoon te maken is. Hierdoor kunnen ze in steriele omgevingen worden gebruikt. Stalen pallets zijn ook vochtbestendig, roestbestendig, waterdicht en zeer slijtvast. Hierdoor hoeven ze niet begast te worden, waardoor u in productiekosten kunt besparen.


 

Welke pallets heeft u nodig?

Bent u er nog niet - of juist al wel - helemaal uit welke pallets het beste aansluiten op uw werkzaamheden of ontvangt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Kruizinga denkt graag met u mee en voorziet u van passend advies. Telefonisch kunt u ons elke werkdag bereiken op 088 533 15 55 of berichten via Whatsapp op +316 128 156 55. Stuurt u liever een mail? Dat kan via sales@kruizinga.nl.

 


Lees meer..

Aanrijdgevaar: risico's en preventie

26 september 2023

Lees het volledige bericht

Alles wat u moet weten over Europallet afmetingen

14 september 2023

Lees het volledige bericht

Landelijke arbeidsinspectie controle: Waar moeten distributiecentra op letten?

13 september 2023

Lees het volledige bericht