5 tips voor een circulair magazijn

30 juni 2023

Circulariteit in het magazijn heeft veel voordelen. Zo is het beter voor het milieu, goed voor uw bedrijfsvoering en imago en bent u hier vaak ook nog voordeliger mee uit. Het kan lastig zijn om een begin te maken, want wat is circulariteit precies en hoe kunt u dit verwerken in de dagelijkse bezigheden en processen van uw magazijn? In deze blog zetten we vijf laagdrempelige, maar effectieve, tips voor u op een rij.

Tip 1. Verpakkingsmateriaal hergebruiken

Dagelijks ontvangt een magazijn allerlei pakketten en verpakkingen. Natuurlijk is niet alles te hergebruiken, echter is er genoeg verpakkingsmateriaal dat opnieuw kan worden gebruikt. Zo kunnen omdozen, pallets en vulmateriaal op een centrale plek verzameld worden en opnieuw gebruikt worden. Denk hierbij natuurlijk wel aan de hygiëne en gebruiksvriendelijkheid.

 

Verzamel vulmateriaal bijvoorbeeld in big bag racks. Deze kunnen gemakkelijk verreden worden, van ontvangsthal naar de packing stations, wanneer deze vol zijn. Zo draagt u bij aan het hergebruik van inpak- en verpakkingsmateriaal waar mogelijk. Daarmee bespaart u ook nog eens geld, dankzij het verminderde gebruik van nieuw inpak- en verpakkingsmateriaal.

 

Daarnaast kunt u ook kijken naar de verschillende transportmodi, de ene vorm van transport kan namelijk een stuk duurzamer zijn dan de ander. Lees bijvoorbeeld onze complete gids over intermodaal transport eens!


Tip 2. Gebruikt opslagmateriaal kopen

Een andere manier om bij te dragen aan een circulair magazijn, is het kopen van gebruikt opslagmateriaal. Opslagmateriaal opkopen en verkopen doen we bij Kruizinga al jaren. Bedrijven willen groeien of passen de opslagruimte aan, waardoor opslagmateriaal dat nog jaren gebruikt kan worden toch overbodig wordt.

 

Door deze materialen een tweede leven te geven besparen we grondstoffen en energie die nodig zijn voor het produceren van nieuwe producten. Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee. Hergebruikte opslagmaterialen kunnen namelijk tot 70% lager geprijsd zijn, terwijl deze vaak dezelfde functionaliteit en kwaliteit hebben als een nieuw product.

 

 

Gebruikte opslagmiddelen bij Kruizinga

De gebruikte opslagmiddelen die u bij Kruizinga koopt worden bij ontvangst gefotografeerd. Hierdoor kunt u bij de beschrijving en foto’s direct zien wat de staat van het product is. Zo kunt u zelf bepalen of u gaat voor een gebruikt transportmiddel of toch een nieuw alternatief aanschaft.

 

Wist u dat: 60% van onze buitenopslag van 45.000 m² is gereserveerd voor gebruikte opslag- en transportmiddelen. Vrijwel elk product uit ons assortiment kunt u daarom vervangen met een soortgelijk gebruikt product. Daarnaast zijn gebruikte producten op voorraad, waardoor u kunt uitgaan van een snelle levering.


 

Tip 3. Uw gebruikte opslagmateriaal aanbieden

Kiest u ervoor nieuwe opslagmiddelen in uw magazijn te plaatsen of heeft u gebruikt opslagmateriaal over? Dan kunt u de gebruikte opslagmiddelen bij ons aanbieden, wij kopen namelijk ook gebruikte opslagmiddelen en interne transportmiddelen op.

 

Uw gebruikte opslagmiddelen aanbieden ter opkoop heeft allerlei voordelen. Zo bent u van de overbodige materialen af, past u efficiënt ruimtegebruik toe, draagt u bij aan een circulaire economie én ontvangt u een vergoeding voor materiaal waar u niets mee doet, maar waar andere ondernemers mee kunnen doorgroeien.

 

Bij Kruizinga zijn wij continu bezig met het opkopen van opslag- en transport middelen, bekijk hier het actuele overzicht van producten die wij zoeken.


Tip 4. Circulair uw magazijn (ver)bouwen

Staat u op het punt om uw magazijn te (ver)bouwen of werkt u aan het realiseren van een aanbouw? Kijk naar de mogelijkheden die circulair bouwen u biedt. Door circulair te bouwen blaast u nieuw leven in bestaande bouwelementen. U zorgt ervoor dat materialen en grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk toegepast worden. Dit verlengt de levensduur van gebouwen, vermindert de uitstoot van koolstofdioxide en vermindert het gebruik van nieuwe grondstoffen.


 

Tip 5. Recycling in het magazijn

Wanneer materialen niet opnieuw te gebruiken zijn, is het altijd verstandig om deze te recyclen. Op die manier kunnen ze opnieuw gebruikt worden, waardoor er minder nieuwe grondstoffen geproduceerd worden. U kunt bijvoorbeeld met een paar simpele aanpassingen en toevoegingen recycling mogelijk maken in uw magazijn.

 

Tip: Lees in deze blog meer over het scheiden van afval binnen uw bedrijf. Met elke stap die u neemt, draagt u bij aan de circulariteit van uw magazijn. Dat is goed voor het milieu, uw bedrijfsvoering en uw portemonnee.


 

Circulariteit van uw magazijn verbeteren?

Wilt u de circulariteit van uw magazijn verbeteren en bent u benieuwd naar de opslag- en transportmiddelen van Kruizinga die daaraan kunnen bijdragen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts door op werkdagen te bellen naar 088 533 15 55, een WhatsApp bericht te sturen naar +316 128 156 55 of een mail te sturen naar info@kruizinga.nl.


Lees meer..

Bedrijventerrein winterklaar: ongelukken door gladheid voorkomen

30 november 2023

Lees het volledige bericht

Verhuishondje uitzoeken en gebruiken: ons advies

14 november 2023

Lees het volledige bericht

Alles over Intermodaal transport in 2024

7 november 2023

Lees het volledige bericht