Buitenterrein voorbereiden op de bouwvak

De zomer is begonnen. Voor de bouwsector zit de bouwvak eraan te komen. Dat betekent dat er voorbereidingen getroffen moeten worden om alles zomer-klaar te hebben. Dan kunt u met een gerust hart de deur een paar weken sluiten en bij terugkomst gelijk weer overzichtelijk aan uw projecten starten. Tijdens de bouwvak wordt een buitenterrein optimaal gebruikt. Veel materialen en machines worden hier opgeslagen, gezien deze niet worden gebruikt. Een paar tips waarmee u het buitenterrein helemaal klaarstoomt voor de bouwvak (en de rest van het jaar), zetten we in deze blog op een rij.

Gepubliceerd op 26 juni 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Planning en voorraad op het buitenterrein

Het is aan te raden om voor de start van de bouwvak de voorraad op het buitenterrein goed voor elkaar te hebben. Door het jaar heen de voorraad tellen zorgt ervoor dat u projecten beter kunt inplannen. Er zijn verschillende methoden om dit eenvoudig te doen, ook door het jaar heen. Zo kunt u bijvoorbeeld stellingen voorzien van identificatielabels met voorraad indicatie. Of de inhoud en voorraad van een pallet duidelijk noteren en ophangen in een kaarthouder. Tel de voorraad voor het begin van de bouwvak om te kijken of deze klopt en kijk of er voldoende materiaal aanwezig is voor projecten die plaatsvinden direct na de bouwvak.

 


 

Opslagmogelijkheden benutten

Het buitenterrein wilt u natuurlijk optimaal gebruiken. Waar mogelijk is het daarom ook slim om in de hoogte te werken. Met de juiste stellingen en stapelbakken kunt u tijdens de bouwvak, maar ook daarna, uw materiaal efficiënt opslaan. Moet u meer materiaal opslaan tijdens de bouwvak, maar heeft u door het jaar heen verder deze opslag niet nodig? Dan kunt u bij Kruizinga ook opslagmiddelen huren tijdens de bouwvak. Zo heeft u te allen tijden de opslag van uw materiaal goed geregeld.

 

Passende opslagoplossingen voor verschillende materialen

In de bouw wordt er gebruik gemaakt van allerlei materialen. Het gewicht en de afmetingen kunnen enorm verschillen, waardoor niet al het materiaal op dezelfde manier kan worden opgeborgen. Zorg er daarom voor dat uw buitenterrein opslagmogelijkheden heeft voor alle verschillende soorten materiaal die worden gebruikt. Hierdoor kunt u op een veilige en overzichtelijke manier werken, niet alleen tijdens de bouwvak, maar het hele jaar door. Gebruik voor lang materiaal bijvoorbeeld langmateriaal containers en sla kleine, onverpakte goederen op in gaascontainers.

 


 

Veilige opslag op het buitenterrein

Wanneer u terugkeert van de bouwvak wilt u natuurlijk dat uw buitenterrein er nog zo bijstaat als voor vertrek. Door materiaal goed vast te zetten, af te sluiten en gebruik te maken van verschillende veiligheidstoebehoren kunt u schade, inbraak en diefstal voorkomen. Zo kunt u diefstalgevoelige materialen opbergen in anti-diefstal containers

 


 

Bouwvak verandert

Elk jaar is er een bouwvak. Dit is een adviesperiode van drie weken waarin de bouwsector vakantie kan nemen. Voor de verschillende regio’s in Nederland (Noord, Midden en Zuid) worden er bouwvak data gecommuniceerd. De bouwvak is niet verplicht, in 1981 werd dit al afgeschaft. Toch wordt er in de bouwsector nog gebruik gemaakt van de bouwvak. Echter neemt dit per jaar wel af.

 

Waarom een bouwvak?

In de bouw wordt er niet veel zelfstandig gewerkt. Projecten zijn afhankelijk van verschillende partijen. Het is daarom wel zo efficiënt dat deze rond dezelfde periode zomervakanties houden. Hierdoor kan een project niet vastlopen op de afwezigheid van één van de betrokkenen. Door de jaren heen kiezen steeds meer bedrijven in de bouw ervoor om tijdens de zomervakantie open te blijven en de zomervakanties intern te plannen zodat er altijd voldoende personeel aanwezig is.

 

Bouwvak 2023 data

De bouwvak data voor 2023 zijn als volgt:

Regio Data Weeknummers
Noord Maandag 7 augustus t/m vrijdag 25 augustus 32, 33, 34
Midden Maandag 24 juli t/m vrijdag 11 augustus 30, 31, 32
Zuid Maandag 31 juli t/m vrijdag 18 augustus 31, 32, 33

 


 

Uw buitenterrein helemaal op orde?

Is uw buitenterrein al helemaal klaar voor de bouwvak? We denken graag met u mee en komen met passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op door op werkdagen te bellen naar 088 533 15 55, een WhatsApp bericht te sturen op +316 128 156 55 of een mail te sturen naar sales@kruizinga.nl.