Ergonomisch werken maakt het verschil

Ergonomisch werken is tegenwoordig een begrip wat steeds vaker gebruikt en genoemd wordt. Vooral op kantoren, waar veelal zittend gewerkt wordt, wordt er steeds meer aandacht aan gegeven en zijn er veel opties bekend. Maar het belang van ergonomisch werken geldt niet alleen binnen kantooromgevingen, ook in werkomgevingen zoals de logistiek, detailhandel en productiebedrijven is het nodig om meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de werkomstandigheden.

Gepubliceerd op 18 november 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Wat is nou eigenlijk ergonomisch werken?

Er wordt veel over gepraat en u heeft het ook ongetwijfeld al regelmatig voorbij horen komen, ergonomisch werken. Maar wat is het nou precies en hoe kunnen we hier binnen alle sectoren op inspelen? Ergonomisch werken betekend heel kort samengevat dat u gedurende de werkdag een juiste houding aanneemt en voldoende fysieke en mentale herstelmoment inplant. Het gaat erom dat de veiligheid en gezondheid van werknemers gewaarborgd wordt. Door de waarborging hiervan zullen fouten tijdens het werk en ziekteverzuim minder snel voorkomen.  

 

Het belang van ergonomisch werken.

Binnen verschillende industrieën is het steeds moeilijk om aan goed personeel te komen. Denk bijvoorbeeld aan orderpickers. Dit heeft meerdere redenen. Zo komen er steeds meer webshops en groeit het online aandeel binnen de detailhandel, wat als gevolg heeft dat er meer distributiecentra ontstaan en dus meer mensen hiervoor nodig zijn. Een andere reden is de fysieke belasting. Het werk bevat veel bukken, reiken, tillen en lopen met zware producten en materialen, waardoor werknemers binnen deze branche het vaak snel lichamelijk zwaar hebben.

 

Gelukkig zijn nog steeds mensen die dit werken graag willen doen. Rekening houden met het beperken van fysieke klachten is hierin wel een belangrijke factor. Als bedrijf is het daarom onvermijdelijk om te investeren in ergonomie. Niet alleen om het ziekteverzuim terug te dringen, maar ook om het werk aantrekkelijker en positiever te maken waardoor de uitstroom van het aantal orderpickers zal dalen. Het belang van dit onderwerp wordt dus meer en meer. 


Productiviteit verhogen door ergonomische toepassingen

Gezonde werknemers zijn ontzettend belangrijk voor uw bedrijf. Door een goede gezondheid zijn werknemers gelukkiger en zullen zij productiever te werk gaan. Genoeg reden om ergonomie op de werkvloer een belangrijk onderwerp te maken.

 

Welke hulpmiddelen zijn hiervoor geschikt?

Voor iedere bedrijfssector zijn andere hulpmiddelen beschikbaar die bijdragen aan een ergonomische werkomgeving. Er bestaan een tal van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat werknemers minder hoeven te bukken, de loopafstanden worden gereduceerd en het tillen verminderd wordt. Hieronder vindt u een selectie van onze ergonomische hulpmiddelen.

 

Palletwagen of heftafel | Het verplaatsen en tillen van goederen is vaak een belangrijk onderdeel binnen het werk als orderpicker of logistiek medewerker. Voor een goede productiviteit is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurd. Kies bijvoorbeeld voor een palletwagen om het verplaatsen van zware goederen te verlichten en de veiligheid hierin te verhogen. Liever tillen en vervoeren tegelijk? Kies dan voor een verrijdbare heftafel. De heftafel kan met een hydraulische voetpomp opgepompt worden waardoor u de tafel gemakkelijk naar de juiste werkhoogte brengt. De duwbeugel kan worden ingeklapt, zodat u hier geen hinder van ondervindt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden.

 

palletwagen_header.png

 

 

Inpaktafel | Een inpaktafel of werktafel die in hoogte verstelbaar is zorgt ervoor dat uw werknemers het werk op de juiste werkhoogte kunnen uitvoeren. De werkhoogte verschilt per persoon, waardoor snel de kans bestaat dat er te hoog of te laag werkzaamheden uitgevoerd worden. Omdat het werk bij een inpaktafel vaak resulteert in langdurig rechtop staan, is het belangrijk om deze plek te voorzien van een goede werkplaatsstoel. Zo stimuleert u de balans tussen staan en zitten, terwijl u rekening houdt met de houding van uw werknemer.

werktafel

 

 

Magazijnwagens, steekwagens en ander rollend materiaal | Ook wanneer u te maken heeft met lichtere ladingen kan het werk evenzeer belastend zijn voor uw werknemers. Een heleboel ‘’kleine ladingen’’ kunnen hetzelfde effect creëren als een grote lading. Voor het vervoeren, tillen en werken met kleine goederen, kunt u kiezen voor magazijnwagens, steekwagens of onderwagens. Welk hulpmiddel u kiest, is afhankelijk van het gewicht en het type lading dat u wilt verplaatsen. Door gebruik te maken van één van voorgenoemde hulpmiddelen, ontlast u het lichaam op het gebied van duwen en trekken en hoeft er zo weinig mogelijk gedraaid te worden.

magazijnwagens-kruizinga.nl.jpg

 

 

 


Fysieke belasting verlichten met simpele aanpassingen.

Naast het gebruik van hulpmiddelen zoals genoemd hierboven, kunt u met vrij simpele aanpassingen de fysieke belasting verminderen. Eén van de belangrijkste is de houding gedurende het werk. Vaak weten mensen niet goed hoe zij het beste hun werk kunnen uitvoeren zonder gevolgen voor de fysieke gezondheid. Een oplossing hiervoor kan zijn het bewustmaken van de houding die mensen aannemen. Er zijn cursussen waarbij de focus wordt gelegd op het omgaan met de fysieke belasting. Hierin wordt onder andere geleerd op welke manier medewerkers het beste kunnen dragen, tillen en bukken.

Een andere optie is om werkzaamheden met elkaar af te wisselen. Door werknemers met elkaar te laten rouleren, voorkomt u dat er te vaak dezelfde beweging wordt gemaakt. Uiteraard is dit afhankelijk van het type werkzaamheden, omdat niet iedereen zomaar het werk van een ander kan overnemen. Hierin is het belangrijk om te zoeken naar welke oplossingen wél mogelijk zijn.

 

Creëer een prettige werkomgeving

Naast het gebruik van hulpmiddelen of andere aanpassingen tijdens het werk, zijn er meer factoren die bijdragen aan een prettige werkomgeving. Licht, harde geluiden en temperatuur, het heeft allemaal te maken met de productiviteit die we leveren. Wanneer het te warm is zullen medewerkers snel moe en futloos worden en bij een te koude temperatuur kan dit zorgen voor stramme stijve spieren en gewrichten. Zorg voor een goede temperatuurbalans tussen de 15 en 20 graden.

Naast de temperatuur is het belangrijk dat de lichtsterkte goed is. Ook hierbij kan een te donkere ruimte zorgen voor vermoeidheid en een te lichte ruimte kan hoofdpijn veroorzaken. Voor gangpaden wordt aangeraden om de lichtsterkte in te stellen rond de 100 lux en voor verpakkingsomgevingen rond de 300 lux. Zo weet u altijd dat u veilig zit.


Dit vindt u misschien ook interessant