Je hoofd koel houden op het werk!

28 juli 2019

Het werken in een duurzame omgeving is voor iedereen fijn. Echter, met hoge zomerse temperaturen is het voor werknemers vaak geen pretje op de werkvloer en daarnaast brengt dit de enige risico’s met zich mee. Denk hierbij aan concentratiestoornissen en flauwvallen wanneer er niet goed wordt gelet op voeding en werkomstandigheden.

Het probleem

Veel bedrijven doen té weinig om hitte in bijvoorbeeld een magazijn tegen te gaan. Vanuit de logistiek zijn we het gewend om continue te werken, waardoor er te laat geschakeld word. Zelfs wanneer we weten als er een hittegolf aankomt, laten we ons er vaak door overvallen. Ook wordt er in bijvoorbeeld de logistieke branche gewerkt met zware interne transportmiddelen en worden er veel herhalende bewegingen gemaakt. Warmte heeft altijd invloed op de motoriek, scherpte en focus van een persoon. Als je vervolgens niet goed let op voeding en werkomstandigheden, dan kan het zijn dat mensen minder scherp worden of zelfs flauwvallen.

 

Neem maatregelen

Van te voren inschatten welke schade, op het gebied van gezondheid, wordt opgelopen onder werknemers bij verschillende omstandigheden is lastig. De overheid adviseert daarom gebruik te maken van de werkklimaat app. Zo kunt u een indicatie krijgen over veilig werken bij verschillende temperaturen. Omdat het hierbij gaat om slechts een indicatie, moet de situatie altijd door een Arbo deskundige of de arbodienst beoordeeld worden.

 

Er zijn verschillende maatregelen die u zelf alvast kunt nemen, zoals:

- Installeer mobiele airco's. Zoals een adiabatische koelsysteem

- Verkort de werkdiensten en verlaag de werkdruk

- Breng meer personeel op de been

- Laat personeel vaker pauze houden

- Voorzie de werkvloer van veel water

- Kleding met ademende stoffen

- Sproei de daken met koel water

- Extra verkoeling of luchtstroom door roosters of grote ventilatoren

 

Maak het gemakkelijk

Een aangename temperatuur is niet de enige vereiste waaraan uw magazijn moet voldoen. Werktijden, hulpmiddelen of de juiste inrichting helpen u ook in het gemak van werken voor uw personeel.

 

  • Voer een tropenrooster in. Hierbij beginnen werknemers vroeg in de ochtend, waardoor ze eerder klaar zijn en de warmte, in bijvoorbeeld een loods, nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt.
  • Maak materiaal gemakkelijk verplaatsbaar met bijvoorbeeld zwenkwielen, een pompwagen,  of tafelwagen.
  • Zorg ervoor dat de werkomgeving zo efficiënt mogelijk is ingericht, door bijvoorbeeld gebruikt te maken van stellingen of draadmanden.
  • Probeer zoveel mogelijk warmte producerende apparaten uit te zetten.
  • Bouw met weinig materialen je eigen zwembad zoals een IBC-container 

warmte-a.png

  

 

Wat zegt de arbodienst?

Er bestaan algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Daarbij speelt niet alleen de omgevingstemperatuur een rol, maar ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol. Iemand die in een magazijn werkt en zware lichamelijke arbeid verricht, krijgt het bovendien sneller warm dan iemand met een zittend beroep.

 

Als werkgever is het heel belangrijk om af en toe even een moment te nemen en te kijken welke maatregelen (relatief makkelijk) genomen kunnen worden. Vaak wordt er vrij makkelijk geaccepteerd dat het nu eenmaal warm is, maar als bedrijf is het juist belangrijk om te kijken naar betere mogelijkheden.


Lees meer..

De voordelen van gebruikte producten

7 juli 2022

Lees het volledige bericht

Kruizinga.nl voorkeursleverancier van Xenos

5 juli 2022

Lees het volledige bericht

Hoe werkt circulariteit?

24 mei 2022

Lees het volledige bericht