Vormen van duurzaamheid in de logistiek!

31 maart 2021

Duurzaamheid, een woord die we de afgelopen jaren steeds meer horen. Doordat we met zoveel mensen gebruik mogen maken van deze planeet en grondstoffen steeds schaarser worden, is het van belang dat we steeds bewuster omgaan met de wereld omheen. Circulariteit is een vorm van duurzaamheid. Het houdt in dat we goederen of onderdelen van goederen hergebruiken. Het aanschaffen van tweedehandskleding is hier een voorbeeld van. Maar hoe uit duurzaamheid zich precies binnen de logistiek? In deze blog lees je er alles over!

Het transport van goederen

De e-commerce wereld heeft mede door corona een boost gekregen. Hierdoor zijn consumenten ook meer gaan verwachten van het tijdsbestek waarin producten geleverd dienen te worden. Een toename in transporteren van goederen zal dus voor de komende tijd blijvend zijn. Wanneer je naar het transport van goederen kijkt, kan op verschillende manieren winst worden behaald wat betreft duurzaamheid. Probeer een samenleving te creëren waarin consumenten niet als eis gaan stellen dat alles binnen een dag is.

 

Zo kan je CO2-uitstoot verminderen door goederen gezamenlijk, bij meerdere bestellingen in de regio, te vervoeren. Verder is het ook belangrijk om samen te werken. Uit onderzoek* van Kruizinga.nl bleek al dat de coronacrisis heeft blootgelegd dat men van andere organisaties kan leren wanneer kennis gedeeld wordt. Er kan een nauwere samenwerking plaatsvinden tussen transporteurs en bedrijven waardoor je ook CO2-uitstoot verminderd. Tot slot zal in de toekomst ook gekeken dienen te worden naar andere vormen van brandstof. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan vrachtwagens die op elektriciteit rijden.

 


 

Een groenere wereld start bij jouw eigen onderneming

Om het goede voorbeeld te geven binnen de logistiek, kan je starten door jouw eigen organisatie en magazijn zo duurzaam mogelijk in te richten. Er zijn talloze aspecten waar je op kan letten. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen of veranderen van het soort verpakkingsmateriaal, aan energiezuinige alternatieven of aan het herinrichten van logistieke processen. 

 

Inzet van duurzaam verpakkingsmateriaal

Tegenwoordig bestaan er technieken die ervoor zorgen dat jij minder met plastic hoeft te werken of op zijn minst met minder verpakkingsmateriaal hoeft te werken. Plastic is milieuvervuilend en door meer aandacht te schenken aan alternatieven of überhaupt geen verpakkingsmateriaal, kan je op jaarbasis hiermee veel afval vermijden.

 

Implementatie van LED-verlichting

Verder kan je, zoals we ook bij Kruizinga.nl hebben gedaan, kiezen voor de implementatie van ledverlichting. Ledverlichting is energiebesparend, daarmee kostenbesparend en tegelijkertijd ook milieuvriendelijk.

 

Optimalisatie processen

Tot slot is het ook van belang om ook nogmaals processen na te lopen. Alles kan altijd verbeterd worden of efficiënter ingericht worden. We kunnen als voorbeeld nogmaals de vrachtwagens nemen. Ontzettend vaak gaan vrachtwagens ergens met een volle lading heen, maar komen deze leeg terug. Door samenwerkingen op te zetten met andere bedrijven, kan je ervoor zorgen dat vrachtwagens ook met een volle lading terugkomen. Het is namelijk ontzettend inefficiënt, kostenrijk en milieuvervuilend om lege vrachtwagens lange afstanden te laten rijden.

 


 

Kies voor gebruikte goederen

Tot slot zien we steeds meer als trend terugkomen dat men kiest voor goederen die al eerder gebruikt zijn. Zowel in organisaties of bij particulieren kom je vaak spullen tegen die nog veel kwaliteit hebben, maar gewoonweg aan de kant worden gezet of tijdelijk niet worden gebruikt. Kruizinga.nl probeert zo duurzaam mogelijk te zijn door deze gebruikte goederen terug te koppen, in sommige gevallen op te knappen om kwaliteit te waarborgen en vervolgens deze gebruikte goederen weer in de markt te brengen.

 

Bij Kruizinga.nl kan je gebruikte opslag- en transportmiddelen kopen als rolcontainers, gaascontainers, stapelbakken, magazijnbakken, afvalcontainers, magazijnwagens en nog veel meer! Deze producten kosten minder dan nieuwe goederen en het is dus ook nog eens vele malen beter voor het milieu.

 

Overtuigd dat ook logistiek makkelijker duurzamer kan worden? Koop dan bij Kruizinga.nl!

 


Lees meer..

De voordelen van gebruikte producten

7 juli 2022

Lees het volledige bericht

Kruizinga.nl voorkeursleverancier van Xenos

5 juli 2022

Lees het volledige bericht

Hoe werkt circulariteit?

24 mei 2022

Lees het volledige bericht