Werken bij warmte: dit mag wel én niet

Werken bij warmte kan vervelend zijn. Het leidt ook tot vragen over hoe warm een werkplek mag zijn en wat de verantwoordelijkheden van een werkgever zijn bij hitte. In deze blog nemen we de veelgestelde vragen over werken in de warmte met u door. Uw werkplek koel houden? Gebruik de tips aan het einde van de pagina om het werken in de hitte zo aangenaam mogelijk te maken.

Gepubliceerd op 17 augustus 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Veelgestelde vragen over werken in de warmte

Hieronder vindt u een overzicht van de vragen die veelal worden gesteld over het werken in de warmte. Hitte op kantoor, in het magazijn, de fabriek of tijdens het buiten werken hebben zo allemaal hun eigen regels en bijbehorende factoren. Houd er dan ook rekening mee dat u de informatie met betrekking tot uw situatie tot u neemt. 

 

 

Hoe warm mag een werkplek maximaal zijn?

De algemene regels over hoe warm een werkplek maximaal mag zijn, zijn opgesteld door de Arbo. Bij hogere temperaturen zijn bepaalde werkzaamheden namelijk nadelig voor de gezondheid van een werknemer, wat tegen artikel 6.1. Temperatuur van het Arbeidsomstandighedenbesluit ingaat. Dit is dus een indicatie. Dat de gezondheid van werknemers wel of niet benadeeld wordt, is de bepalende factor. 

 

De Arbo geeft aan dat de ideale temperatuur tijdens de zomer tussen de 23 °C en 26 °C is op kantoor. Wanneer de temperatuur boven de 26 °C komt, wordt het lichaam zwaarder belast. In dat geval wordt de werkgever aangeraden om maatregelen te treffen. 

 

Arbo temperatuur werkplek

  • -     Bij zeer lichamelijk inspannend werk, geldt er een maximum van 25 °C. Dit geldt alleen als er een voelbare luchtstroom is. Is dit niet het geval, dan mag het niet warmer zijn dan 23 °C;
  • -    Bij redelijk zware inspanning op kantoor, geldt een maximale temperatuur van 26 °C. Dit geldt alleen als er een duidelijk voelbare luchtstroom is, anders is het maximum 25 °C;
  • -    Voor licht lichamelijk kantoorwerk geldt een maximum van 28 °C.

 

Kan het te warm zijn om te werken?

Wettelijk is er geen temperatuur waarop het te warm is om te werken. Zomaar werk weigeren bij hitte wordt dan ook afgeraden. Wel is het belangrijk dat de werkomstandigheden gezond en veilig zijn en dat de werkgever maatregelen treft bij hitte. Is dit niet het geval en dreigt er wel een direct gevaar voor de gezondheid of veiligheid van werknemers? Dan mag het werk worden stilgelegd volgens Artikel 29 van de Arbowet. Neem in zo’n situatie contact op met het Arbo-Adviespunt.  


Wat is een werkgever verplicht bij warm weer?

Van een werkgever wordt verwacht dat deze er alles aan doet om gezondheidsklachten bij werknemers te voorkomen. Wanneer werken bij hitte niet voorkomen kan worden, is het aan de werkgever om vast te stellen of het uitgevoerde werk noodzakelijk is. 

 

Wanneer het werken bij warmte noodzakelijk is, kunnen werknemers verschillende maatregelen treffen, zoals:

  • -    extra pauzes inlassen;
  • -    een hitteplan opstellen;
  • -    werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;
  • -    rekening houden met de hitte in het kledingvoorschrift;
  • -    werknemers van voldoende water en koele dranken voorzien;
  • -    werktijd verkorten en/of een tropenrooster invoeren;
  • -    werkplekken verkoelen met airco, ventilatoren en zonwering;
  • -    zware lichamelijke inspanning vermijden, verminderen of uitstellen;
  • -    buiten werkende werknemers voorzien van Uv-beschermende kleding en zonnebrandcrème.

 


Hoe afkoelen op kantoor?

Zelf een koele werkomgeving creëren? Er zijn allerlei manieren waarmee de warmte buiten de deur gehouden kan worden (of tenminste verminderd kan worden). 

 

Verkoelend voedsel en drinken

Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt door de dag heen. Het is ook aan te raden om te kiezen voor een luchtige lunch en voldoende verkoelende groentes en fruit. Kies voor een lichte pasta salade, frisse fruitsalade of verwen werknemers met een verfrissend ijsje!

 

Verkoeling opzoeken

Werken in de warmte kan vervelend zijn. Weten waar u verkoeling kunt vinden, kan de situatie dan een stuk aangenamer maken en de warmte tijdens werk verminderen. Traditionele manieren om een koele werkplek te faciliteren zijn airconditioning, ventilatoren en zonwering. Toch kunt u ook de werkplek verkoelen zonder airco. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen om zo min mogelijk zonlicht binnen te laten en zet elektronica uit wanneer ze niet gebruikt worden. 

 

Koel kleden

Kies voor zomerse kleding die de hitte dragelijk maakt. Dunne, ademende stoffen en lichte kleuren die geen warmte aantrekken kunnen werken bij warmte een stuk aangenamer maken. Het is daarnaast ook verstandig om na te denken over Uv-beschermende kleding wanneer u veel buiten werkt.

 

Werktijden bij warmte

Werken op warme dagen kost meer energie. Kijk daarom of het mogelijk is om flexibele werktijden toe te passen. Het is tussen 12:00 en 15:00 uur het warmst op de dag. Start daarom eerder met werk en neem ergens tussen 12:00 en 15:00 uur een pauze. Dit maakt het werken bij warmte een stuk aangenamer. 


Dit vindt u misschien ook interessant