Werken bij koude temperaturen, wat zijn de regels?

In Nederland kan de winter voor uitdagingen zorgen. Werken bij lage temperaturen kan vervelend en zelfs gevaarlijk zijn, vooral voor werknemers die buiten werken. Ontdek de regels volgens de Arbowet en leer welke maatregelen werkgevers moeten treffen om gezondheidsproblemen door kou te voorkomen.

Gepubliceerd op 5 januari 2024 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Arbowet minimum temperatuur bij buitenwerken 

De Arbowet stelt geen specifieke grenswaarde voor werken in kou, maar werkgevers moeten volgens de wet maatregelen nemen bij schadelijke temperaturen. Werken bij lage temperaturen kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen en werkgevers dienen deze te voorkomen. 

 

Maatregelen bij lage temperaturen op de werkplek:

  • 1. Het beschikbaar stellen van de warme werkkleding zoals: handschoenen, thermokleding, winterse bedrijfskleding zoals jassen, truien, mutsen en sjaals.
  • 2. Warme locaties creëren waar werknemers kunnen opwarmen, zoals een bouwkeet, binnenwerkplaats of kantine. 
  • 3. Warme dranken zoals koffie, thee, chocolademelk en soep aanbieden. 
  • 4. De werktijd verkorten of in kortere shifts werken om zo werknemers niet te lang bloot te stellen aan lage temperaturen. 
  • 5. zorg voor een warme plek waar werknemers zich kunnen omkleden en natte schoenen en/of sokken om kunnen wisselen. Plaats voldoende kasten waar kleding in kan worden bewaard. 

 

Vakbondsnormen en gevoelstemperatuur

Vakbonden zoals de FNV stellen, naast de bovengenoemde maatregelen, ook de volgende normen waaraan voldaan moet worden bij lage temperaturen:

  • - Vanaf 15 graden en lager moet beschermende kleding beschikbaar zijn voor werknemers. 
  • - Bij temperaturen onder de -6 graden moet het werk neergelegd worden. 

Daarnaast geeft de FNV ook tips voor veilig werken in de kou die toegepast kunnen worden. Voor structureel koude werkplekken gelden specifieke richtlijnen

 


Binnen werken bij lage temperaturen: richtlijnen en cao

Veel Nederlandse werknemers werken binnen, maar ook hier kan kou onaangenaam zijn. Ontdek hoe de wet en de cao richtlijnen bieden voor temperaturen binnen de werkplek.

Arbowet binnenwerken

De Arbowet geeft geen specifieke richtlijnen voor binnenwerken bij kou, omdat iedereen anders reageert op lage temperaturen. Echter moet de gezondheid van werknemers natuurlijk wel gewaarborgd worden. Gevaarlijke werkomstandigheden moeten dan ook gemeld worden. 

 

De FNV geeft wel aan dat werknemers op een praktische en veilige manier moeten kunnen werken. Is het kouder dan 15 graden? Dan wordt er van werkgevers verwacht dat zij zorgen voor warme werkkleding, ook in een magazijn of op kantoor. Wel moet dit logisch zijn, op kantoor werken met een sjaal en handschoenen is allesbehalve wenselijk. Daarnaast mogen werknemers werk weigeren wanneer de warmtevoorziening uitvalt op hun werkplek waardoor het te koud wordt. 

Cao

Er zijn ook afwijkende en vakspecifieke regels omtrent het werken bij lage temperaturen. Controleer daarom altijd de cao binnen uw sector om op de hoogte te zijn van werkweigering bij kou, minimum temperaturen voor de werkplek en vervangende werkregelingen. Zo heeft de cao voor de bouw bijvoorbeeld specifieke regels rondom vorstverlet.

 


Conclusie: Maak uw werkplek veilig en warm

Het weer kunnen we niet beheersen, maar met de juiste maatregelen kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers comfortabel en veilig werken. Zorg ook voor een veilige, sneeuw- en ijsvrije werkplek door sneeuwschuivers, strooiwagens en strooibakken te gebruiken en deze op logische plekken neer te zetten voordat het begint te sneeuwen of vriezen. 

 

Benieuwd wat Kruizinga voor u kan betekenen?

Met 60 jaar logistieke ervaring en een uitgebreid assortiment, weten wij voor elke logistieke uitdaging een passende oplossing te vinden. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten door te mailen naar sales@kruizinga.nl of tijdens werktijden te bellen naar 088 533 15 55. We nemen de tijd om uw vragen en problemen door te nemen en hierbij het best passende advies te geven. 

 

Tip: Meer weten over het winterproof maken van uw bedrijventerrein? Lees het in onze blog: Bedrijventerrein winterklaar: ongelukken door gladheid voorkomen!


Dit vindt u misschien ook interessant