Aanrijdgevaar: risico's en preventie

Distributiecentra en magazijnen zijn dynamische omgevingen waarin voortdurend beweging en activiteit plaatsvinden. Van kleine tot grote distributiecentra, de drukte brengt risico’s met zich mee en kan leiden tot bedrijfsongevallen. Zo let de arbeidsinspectie dit jaar in distributiecentra extra op de aanrijdbeveiliging. Daarom nemen we in deze blog een paar cruciale onderdelen met u door. Zo kunt u uw distributiecentrum of magazijn nóg veiliger maken.

Gepubliceerd op 26 september 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

1. Bewustwording en opleiding 

Het vergroten van bewustzijn en het bieden van de juiste opleiding aan personeel zijn essentieel om aanrijdgevaar te verminderen. Het is daarom belangrijk om de risico zones te identificeren, de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en uw personeel goed te informeren en op te leiden. Omdat dit in de afgelopen jaren niet altijd voldoende werd gedaan, is dit één van de vier onderwerpen waar de arbeidsinspectie in 2023 extra goed op let in distributiecentra. 

 


Aandacht voor risicovolle zones

Het begint allemaal met het identificeren van risicovolle zones binnen uw magazijn of distributiecentrum. Deze zones zijn vaak drukke gebieden waar voetgangers, heftrucks en andere voertuigen samenkomen. De Arbowet verplicht werkgevers een veilige werkomgeving te creëren voor hun werknemers. Inventariseer daarom samen met uw werknemers de hotspots binnen uw distributiecentrum of magazijn. 

 

  • Top 10 hotspots in magazijnen en distributiecentra:
  • 1.    Laaddock
  • 2.    Stellingen
  • 3.    Gangen
  • 4.    Doorgangen
  • 5.    Kruisingen
  • 6.    Loop- en rijpaden
  • 7.    Entresol
  • 8.    Buitenterrein
  • 9.    In- en ompakstations
  • 10.    Acculaadstations 


Bron: evofenedex

 

Opleiden van personeel

Het opleiden van uw personeel is een niet te onderschatten factor bij het voorkomen van aanrijdgevaar. Zorg ervoor dat al uw medewerkers goed zijn getraind op het gebied van veiligheidsprocedures en het herkennen van potentiële gevaren. Dit omvat het leren omgaan met heftrucks, het begrijpen van verkeersregels binnen het distributiecentrum en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

2. Geavanceerde technologieën

Vandaag zijn er steeds meer moderne oplossingen die kunnen bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Dit omvat het gebruik van geavanceerde veiligheidssystemen en de implementatie van effectieve waarschuwingssystemen. Dankzij deze logistieke ontwikkelingen kunt u uw magazijn of distributiecentrum veiliger maken. 

 


Gebruik van veiligheidssystemen

Een van de meest effectieve manieren om aanrijdgevaar te verminderen, is het implementeren van geavanceerde veiligheidssystemen. Zo kunt u sensoren en camera's op voertuigen installeren, zodat bestuurders beter zicht hebben op hun omgeving.

 

Door deze te combineren met populaire veiligheidsmiddelen zoals verkeersspiegels, waarschuwingsborden, afzetlint en duidelijke wegmarkering kunt u de veiligheid op de werkvloer nog beter maken.

 

 

Implementatie van waarschuwingssystemen

Naast veiligheidssystemen kunnen waarschuwingssystemen een cruciale rol spelen. Denk hierbij aan geluids- of lichtsignalen die automatisch geactiveerd worden wanneer voertuigen of personeel zich in gevarenzones bevinden. Dit verhoogt de alertheid en waakzaamheid van alle betrokkenen en helpt bedrijfsongevallen voorkomen.

 

Meer weten over het creëren van een veilige werkomgeving? Lees onze blog: in 6 stappen naar een veilige werkomgeving 

 


Aanrijdbeveiliging in één keer goed

De aanrijdbeveiliging in uw distributiecentra of magazijnen écht goed voor elkaar? Bel naar 088 533 15 55 of stuur een mail naar sales@kruizinga.nl. Bij Kruizinga kunt u terecht voor allerlei soorten aanrijbeveiligingen. We denken graag met u mee en nemen de tijd om uw wensen en benodigdheden te realiseren en snel te bezorgen.

 

Bekijk het complete veiligheids- en markeringsassortiment >


Dit vindt u misschien ook interessant