Landelijke arbeidsinspectie controle: Waar moeten distributiecentra op letten?

13 september 2023

Dit jaar vind de jaarlijkse arbeidsinspectie controle voor distributiecentra plaats op woensdag 27 september. De arbeidsomstandigheden worden tijdens de arbeidsinspectie gecontroleerd. In 2023 wordt er ook extra aandachtig gekeken naar onderwerpen die vaak een rol spelen bij ongevallen in distributiecentra. Deze onderwerpen worden gekozen naar aanleiding van eerder uitgevoerde arbeidsinspecties. Lees in deze blog meer over deze onderwerpen en maak gebruik van de tips!

Wat doet de arbeidsinspectie?

In het kort is de Nederlandse Arbeidsinspectie bezig met het controleren of werkgevers en werknemers zich houden aan alle wetten, besluiten en regelingen op het gebied van arbeid. Ook sporen ze fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de werk- en inkomensketen op.

 

Wat controleert de arbeidsinspectie?

Tijdens een arbeidsinspectie wordt er onder andere gecontroleerd of werknemers legaal aan het werk zijn en tenminste het minimumloon ontvangen. Ook de arbeidsomstandigheden worden geïnspecteerd, deze mogen namelijk geen bedreiging vormen voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. 


 

Wat viel op in 2023?

In 2022 groeide het percentage gemelde arbeidsongevallen met 17% ten opzichte van 2021. Dit heeft mede te maken met de daling in 2021 omdat bepaalde sectoren vanwege de pandemie minder actief waren. 


De meest risicovolle sectoren waren de industrie, bouwnijverheid, handel en vervoer en opslag.

 

Echter was de sector waarin relatief de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen vielen; afvalbeheer (inclusief waterleidingbedrijven). 


Onderwerpen die extra aandacht krijgen in 2023

Uit eerdere inspecties bleken deze punten vaak bij te dragen aan arbeidsongevallen. Daarom zal de arbeidsinspectie bij distributiecentra dit jaar extra letten op de volgende vier onderwerpen:

arbeidsinspectie controle aanrijdgevaar

Aanrijdgevaar

verkeersplan arbeidsinspectie controle

het hebben van een verkeersplan

arbeidsinspectie controle valgevaar

het vallen van hoogtes

arbeidsinspectie controle fysieke belasting

fysieke belasting

 


Veiligheidstips voor distributiecentra

Tip 1: Zorg voor een Arbobeleid en de bijbehorende risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
Tip 2: Neem de informatie over een verkeersplan in warehouses, distributiecentra en magazijnen in de Arbocatalogus door. 
Tip 3: Lees hier meer over de meest voorkomende ongevallen en risicovolle locaties in distributiecentra en magazijn en gebruikt dit om waar nodig aanpassingen te maken. 
Tip 4: Denk na over de ergonomie binnen uw distributiecentrum of magazijn en gebruik het 6 stappenplan voor verbeterde ergonomie in de logistiek. 

 

De komende tijd zullen we gedetailleerde blogs plaatsen over aanrijdgevaar, verkeersplannen, fysieke belasting en hoogtevallen. Houd onze blog daarom in de gaten! 


Meest bekeken veiligheidsproducten

Veiligheidsproducten die bij Kruizinga veel worden bekeken en besteld, hebben we hieronder op een rij gezet. Klik op de foto's om alle producten te bekijken.

 

 

arbeidsinspectie aanrijdgevaar

beschermbeugels arboinspectie

 

arbo inspectie rijbaan markering

 

arbo inspectie vloermarkering


Lees meer..

Bedrijventerrein winterklaar: ongelukken door gladheid voorkomen

30 november 2023

Lees het volledige bericht

Verhuishondje uitzoeken en gebruiken: ons advies

14 november 2023

Lees het volledige bericht

Alles over Intermodaal transport in 2024

7 november 2023

Lees het volledige bericht