Hoe kiest u de juiste ladder?

Ladders zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er vouwladders, rechte ladders, telescopische ladders, reformladder en opsteekladders. Maar hoe kiest u nou een ladder die bij u past? Wij geven u enkele praktische tips om een goede keuze te maken.

Gepubliceerd op 13 juli 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Kies de juiste ladder of trap:

Tips en aanbevelingen zodat u de juiste ladder kiest. 

 

Wat is de juiste werkhoogte

 

Veelal wordt er als eerste naar de hoogte gekeken. Hoe lang moet de ladder of trap zijn om het werk juist uit te kunnen voeren? Voor de juiste afmeting, bedenkt u eerst  waar u de ladder voor wilt gebruiken. De werkhoogte is de hoogte waar u werkt. Dit bepaalt de maximale stahoogte van de ladder.

 

Gaat u de ladder tegen een muur plaatsen? Dan is het verstandig om er 2 meter extra bij te rekenen, omdat de ladder schuin staat en dus minder hoog komt als wanneer u de hoogte recht meet.

 

Als u de ladder of trap gebruikt om op een dak te komen, zorg dan dat de ladder minimaal 1 meter uitsteekt boven het te betreden oppervlak. Zo heeft u houvast bij het op- en afstappen.

 

De meeste ladders hebben een roodgekleurde trede die aangeeft wat de maximale veilige werkhoogte is.

 

Hoe gebruikt u de ladder

 

Wanneer u een ladder gebruikt om naar een hoger niveau te komen, zoals een dak, dan is een rechte ladder, opsteekladder of telescoopladder geschikt.

 

Wilt u de ladder vrijstaand gebruiken? Dan raden wij u aan om een dubbele ladder, dubbele trap, bordestrap, platformtrap vouwladder of reformladder te kiezen. Deze ladders hebben geen steun van een muur nodig en kunt u vrijstaand gebruiken.

Wilt u de ladder zowel vrijstaand als tegen de muur gebruiken dan is een reformladder de ideale oplossing.

 

Stabiliteit en ondergrond

 

Het is belangrijk dat uw ladder stabiel staat voordat u de eerste stap zet. Bij ladders die tegen de muur aan staan, is een hoek van 75 graden ideaal.

 

Het is heel belangrijk dat de ladder op een goede ondergrond staat. Een zachte of gladde ondergrond kan gevaarlijk zijn. Zoals gras of een gietvloer. Wij raden dan aan om gebruik te maken van een laddermat. Zo creëert u optimale stabiliteit.

 

Controleer voor gebruik of uw ladder waterpas staat, ook dit geeft weer extra zekerheid.

Tip: U kunt eenvoudig meten of uw ladder in een hoek van 75 graden staat. Uw ladder staat goed wanneer u de punt van uw schoen tegen de onderkant van de ladder te plaatst en vervolgens met gestrekte armen de ladder vast kan pakken. Kunt u er niet bij of heeft u de armen krom? Dan staat de ladder nog niet goed.

 

Ruimte om de ladder op te bergen

 

Een ladder opbergen kan best lastig zijn, omdat deze vaak veel ruimte inneemt. U wilt de ladder het liefst beschermen tegen de weersomstandigheden en zorgen dat het niet in de weg ligt. Er zijn verschillende mogelijkheden om ladders en trappen op te bergen, bijvoorbeeld met haken aan het plafond of een muurhouder.

 

Als u simpelweg geen ruimte hebt voor het opslaan van een ladder of de ladder nog makkelijker wilt vervoeren, overweeg dan een telescoopladder aan te schaffen. Deze ruimt u gemakkelijk en compact op.

 

Optimaliseer met accessoires

Werk met speciale accessoires voor uw ladder efficiënter en veiliger. Zo heeft u met de LadderCaddy een handige plek om al uw kleine gereedschap op te bergen. Dit voorkomt dat u onnodig op en neer klimt. Onmisbaar bij uw klus, de LadderCaddy:

 

- voor klein en groot gereedschap

- licht en gemakkelijk te verplaatsen

- geschikt voor elk type ladder

 

> Bekijk product

 

 

 

Weet u al wat u nodig heeft? Kies uit ons brede assortiment ladders, krukjes, rolsteigers en trappen:

 

 

 


Dit vindt u misschien ook interessant